Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Ľudskoprávny výbor neodporučil do voľby komisára pre deti K. Szabovú

Peter Pollák ml., poslanec NR SR. Foto: Peter Pollák ml.

Poslanci budú vo štvrtok vyberať zo siedmich kandidátov. Komisárom chce byť okrem Hatrákovej aj Ondrej Prostredník, Anna Niku, Mária Vargová, Natália Blahová, Jitka Hasíková a Jozef Mikloško.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Výbor Národnej rady (NR) SR pre ľudské práva a národnostné menšiny odporučil parlamentu do voľby komisára pre deti sedem kandidátov. Neodporučil kandidátku Katarínu Szabovú, ktorú do funkcie nominoval šéf Smeru-SD Robert Fico. Informoval o tom v utorok podpredseda výboru Peter Pollák (OĽANO). Szabová podľa neho nesplnila zákonom stanovené kritériá, keď ju podporili organizácie, ktoré sa za posledných päť rokov nevenovali právam detí.

Parlament má voliť komisára pre deti vo štvrtok (2. 12.) podvečer. Klub poslancov za OĽANO chce za komisárku poslankyňu Katarínu Hatrákovú (OĽANO). Koalícia sa zrejme na jednom mene do štvrtka nedohodne, myslí si šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Do opakovanej voľby by mali podľa Polláka postúpiť dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov.

Na post komisára pre deti sa prihlásilo osem kandidátov, výbor mal preveriť splnenie podmienok. Jednou z nich bolo aj podporné stanovisko od aspoň piatich organizácií, ktoré sa venujú presadzovaniu a ochrane práv detí najmenej päť rokov. To podľa Polláka Szabová nesplnila.

Pri mnohých organizáciách nebolo podľa Polláka jednoduché určiť, či spĺňajú podmienky, preto výbor ešte pred začiatkom vypočúvania vyzval kandidátov, aby doložili stanovy jednotlivých organizácií alebo iné doklady preukazujúce ich činnosť za uplynulých päť rokov. "Pri Kataríne Hatrákovej sme neuznali napríklad organizáciu, ktorá sa venuje odsúdeným. Napriek tomu podmienky splnila, keďže ju podporil dostatočný počet overených organizácií. Rovnako aj pri kandidátke Anne Niku sme niekoľko podporných stanovísk neakceptovali, no nakoniec podmienky splnila. Katarínu Szabovú podporilo len päť organizácií a niektoré z nich sme akceptovať nemohli, pretože nespĺňali právnu formu a nedokázali hodnoverne preukázať svoju činnosť," priblížil Pollák.

Poslanci budú vo štvrtok vyberať zo siedmich kandidátov. Komisárom chce byť okrem Hatrákovej aj Ondrej Prostredník, Anna Niku, Mária Vargová, Natália Blahová, Jitka Hasíková a Jozef Mikloško.

Podľa Polláka je stále možné, že sa koalícia dohodne na jednom mene. Zemanová uviedla, že zatiaľ zhoda na jednom kandidátovi nie je. "Nepredpokladám, že sa zhodneme v koalícii v rámci prvej voľby, v klube SaS budeme o kandidátovi diskutovať ešte pred voľbou," povedala pre TASR.

Vo štvrtok budú poslanci voliť aj komisárku pre zdravotne postihnuté osoby. O funkciu má záujem len jedna kandidátka, a to doterajšia komisárka Zuzana Stavrovská.