Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Lyžiarske strediská v Tatrách sa snažia zmierniť dosahy zmeny klímy

Na archívnej snímke z 10. marca 2022 lyžiarske stredisko Strednica v obci Ždiar pod Belianskymi Tatrami v okrese Poprad. Foto: TASR - Milan Kapusta

V rámci opatrení majú všetky nové stavby v stredisku zelené strechy, pokiaľ to je stavebne možné.

Vysoké Tatry/Ždiar 20. septembra (TASR) - Klimatickú zmenu začínajú pociťovať už aj lyžiarske strediská v Tatrách, zmierniť ich pomáhajú viaceré opatrenia. "Počas poslednej zimy sme zaznamenali viac veterných dní ako po iné roky, ktoré ovplyvnili prevádzku. Evidujeme tiež väčšie výkyvy teplôt medzi teplotnými minimami a maximami v kratšom časovom intervale v rámci jednotlivých ročných období," uviedol pre TASR hovorca Tatry Mountain Resorts Marián Galajda.

Počas posledných dvoch sezón však mali, naopak, vo Vysokých Tatrách dostatok snehu a lyžovačka sa tak končila v rekordných termínoch 8. mája 2022 a 12. mája 2021. V oboch prípadoch sa lyžovalo na prírodnom snehu v Lomnickom sedle, respektíve mixe prírodného a technického snehu na Štrbskom Plese. V zime okrem prirodzených zrážok využívajú na zasnežovanie zachytenú vodu, ako aj vodu z jestvujúcich prírodných zdrojov, z ktorých odoberajú povolené množstvo. Čistú vodu len v inom skupenstve, teda vo forme snehu, vracajú potom späť do prírody prakticky v tej istej lokalite a do toho istého povodia.

"Všetky novobudované objekty riešime tak, aby sa minimalizovali energetické straty. Súčasťou starostlivosti je výsadba zjazdoviek certifikovanými trávnatým semenom, starostlivosť o zjazdovky, ako kosenie, mulčovanie či zaseňovanie pre udržanie vlhkosti v pôde. Podľa potreby dosádzame aj stromy, pri úprave zjazdoviek v zime využívame satelitné technológie na zisťovanie množstva snehu, aby sme šetrili pohonné látky a minimalizovali uhlíkovú stopu. Vo všetkých novopripravovaných projektoch plánujeme opatrenia na minimalizovanie dosahov vrátane zelených striech," priblížil Galajda spôsoby zmierňovania dosahov zmien klímy.

V neďalekej Bachledovej doline v spolupráci s obcou pripravujú projekt viacúčelovej vodohospodárskej nádrže, ktorá bude mať protipovodňovú a protipožiarnu funkciu a zlepšiť má aj vodné hospodárstvo. "Počas neskorej jesene ju budeme využívať aj na zasnežovanie," uviedla marketingová manažérka strediska Bachledka Ski&Sun Martina Múdra. Akumulačná nádrž s objemom 15.000 kubických metrov je navrhovaná severne od dolného parkoviska nad križovaním Slobodovho potoka a lesnej cesty. Svahy hrádze zrekultivujú a zatrávnia. Jej ďalším účelom bude zadržiavanie prietokov toku v čase zvýšených a extrémnych vodných stavov a prívalových dažďov, aby ochránila stredisko a zariadenia infraštruktúry v nástupnom centre.

V rámci opatrení majú všetky nové stavby v stredisku zelené strechy, pokiaľ to je stavebne možné. Nový objekt pri vrcholovej stanici lanovky je dokonca celý vsadený do svahu, vďaka čomu nie je nutné priestory v lete až tak ochladzovať a v zime vykurovať. "Zeleň a stromy v stredisku dopĺňame neustále, spevnené plochy sú často zo zatrávňovacích dielcov, aby mohla voda vsiakať do zeme," doplnila Múdra.