Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Lyžovačka na Horehroní a v Nízkych Tatrách ponúka zábavu aj romantiku

Na archívnej snímke z 23. februára 2013 lyžiari v lyžiarskom stredisku Mýto pod Ďumbierom v Nízkych Tatrách. Foto: TASR - Ján Siman

Milovníci bežeckého lyžovania si na svoje môžu prísť v Osrblí.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Okres Brezno možno považovať za pomyselnú južnú bránu k najlepším slovenským lyžiarskym svahom. Lyžovačku na Kosodrevine v Nízkych Tatrách považujú fajnšmekri za najlepší lyžiarsky zážitok na Slovensku. V okolí Brezna sa potom nachádzajú lyžiarske svahy všetkých kategórií.

V strede Veporských vrchov sa nachádza rozľahlá obec Čierny Balog. Jej okolie lemujú husté lesy, nachádza sa tu aj turisticky známy Dobročský prales. Miestne kopce sa v zime menia na lyžiarske svahy. Na Urbanovom vrchu v nadmorskej výške od 560 do 809 m n. m. je situovaných päť zasnežovaných menej náročných zjazdoviek a dva vleky. O pár kilometrov ďalej sa nachádza stredisko Ski Čierny Balog. Lyžiarom ponúka päť stredne ťažkých tratí a tri vleky. Časť zjazdoviek je zasnežovaná. Sú v ňom vytvorené podmienky pre snoubordistov, bežkárov, ale aj pre vyznávačov adrenalínových športov, akým je aj paraglajding.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Ivan Majerský


Milovníci bežeckého lyžovania si na svoje môžu prísť v neďalekom Osrblí. Biatlonový bežecký areál patrí k tým najlepším na svete. Areál sa nachádza neďaleko geografického stredu Slovenska - vrchu Hrb, ktorý je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Poľana.

Bližšie k Breznu sa nachádzajú ďalšie menej náročné lyžiarske svahy. Lyžiarske stredisko Hronec - Hlobišov ponúka rodinnú atmosféru. Dve zjazdovky s celkovou dĺžkou 2,5 kilometra sú zasnežované. Neďaleko strediska sa nachádzajú aj bežecké trate, taktiež v dĺžke 2,5 kilometra. V Hronci sa lyžuje aj v časti Majer. Neďaleko rekreačného zariadenia Poniklec je upravovaný 600 metrov dlhý lyžiarsky svah s vlekom. Oba kopce ponúkajú výborné podmienky pre rodinné lyžovačky, bonusom sú výhľady na Nízke Tatry.

Tále sú vyhľadávaným lyžiarskym strediskom. Ležia v srdci Nízkych Tatier pod končiarmi Chopku a Ďumbiera v katastri obce Horná Lehota. Ponúkajú trate pre začiatočníkov i náročných lyžiarov. Sú zasnežované a obsluhuje ich šesť vlekov. V areáli golfového ihriska je situovaná trať pre bežecké lyžovanie s dĺžkou 6,5 kilometra. Pre návštevníkov je k dispozícii aj snowtubing - bláznivá jazda na nafukovacích kolesách. Z Tálov je to na skok do Krpáčova. Toto lyžiarske stredisko je šité na mieru pre deti a začiatočníkov. Kopec obsluhujú dva vleky s dĺžkou 400 a 250 metrov.

Víkendová lyžovačka v lyžiarskom centre SKI Tále , foto z archívu.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Mýto pod Ďumbierom je obec na južnom úpätí Nízkych Tatier. Výnimočnosť tunajších svahov uznala aj Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) a zaradila ich medzi tie, na ktorých sa môže pod jej hlavičkou pretekať. Štvorsedačková lanovka a tri vleky sú schopné za jednu hodinu vyviezť na kopec 5600 lyžiarov. Zjazdovky dosahujú dĺžku 2,5 kilometra a sú umelo zasnežované. Stredisko vyhľadávajú nároční a aktívni lyžiari, ale nezabudlo sa ani na začiatočníkov a deti. Chopok je slovenský lyžiarsky Olymp. Lyžuje sa na jeho južnej i severnej strane. Je na ňom vybudované najväčšie lyžiarske stredisko na Slovensku - Jasná Nízke Tatry. Kým severná strana je rušnejšia, južná má úplne inú atmosféru. Spoločné však majú moderné a široké zjazdovky, s rýchlymi lanovkami. Smerom od Tálov je na južnej strane Chopku dostupná časť Srdiečko a Kosodrevina. Chopok a Kosodrevina sú čierne - najnáročnejšie zjazdovky. Srdiečko zvládnu aj menej skúsení lyžiari, ale nie začiatočníci. Červená zjazdovka na Srdiečku patrí medzi naše najdlhšie.

Blízko Srdiečka sa nachádza starší vlek na Dereše. Tu nikdy nie sú davy ľudí a rady na vlek. Ak si chcete vychutnať krásu prírody a zjazdovku s voľným terénom, máte jedinečnú možnosť. Treba však podotknúť, že južná strana Chopku má strmšie svahy, a preto sú aj menej často upravované ako tie na opačnej strane kopca.

Ak budeme pokračovať z Brezna smerom na Poprad, nájdeme lyžiarske svahy vo viacerých obciach. Blízka Polomka má vybudované lyžiarske stredisko na severných svahoch Slovenského Rudohoria na kopci Bučník. Upravované a zasnežované dvojkilometrové zjazdovky sú kombináciou ľahkých a stredne ťažkých, čo ocenia začiatočníci, ale aj skúsení lyžiari. V stredisku sú dva vleky. Bežkári nájdu v blízkom okolí upravované bežecké trate.

Lyžovačka v lyžiarskom stredisku Bučník Polomka, foto z archívu.
Foto: TASR/Ján Siman


Rázovitá obec Heľpa je z pohľadu turistiky doslova multifunkčná. Poznáme ju hlavne vďaka folklóru. Vodáci vedia, že od Heľpy sa dá splavovať naša druhá najväčšia slovenská rieka Hron. V okolí obce sa nachádza zopár prírodných, technických a historických pamiatok. Od jari do jesene je to kraj ideálny na pešiu a cykloturistiku a v zime na lyžovanie. Lyžiarske stredisko Dolinky ponúka stredne ťažké trate na prírodnom snehu.

Na spojnici Nízkych Tatier, Slovenského Raja a Slovenského Rudohoria sa nachádza Telgárt. Ski centrum je situované neďaleko prameňa rieky Hron, priamo pod úpätím Kráľovej Hole. Je tu päť zjazdoviek rôznej náročnosti a dve freeridové zóny. K dispozícii je šesť vlekov. Okrem bežkovania sa tu dá sánkovať aj korčuľovať. V obci sa nachádza prírodné klzisko.