Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. Beňová: Extrémisti neovládli politiku EÚ

Na archívnej snímke europoslankyňa Monika Beňová. Foto: TASR/Vladimír Benko

Pre slovenskú europoslankyňu Moniku Beňovú (Smer-SD) začal v utorok plynúť v poradí už štvrtý mandát a v deviatom zložení europarlamentu bude jeho služobne najskúsenejším členom zo Slovenska.

Štrasburg 2. júla (TASR) - Prvé plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu - v zložení, ktoré odzrkadľuje výsledky májových eurovolieb - sa začalo v utorok dopoludnia. Pre poslancov, ktorí ukončili svoj doterajší mandát v zákonodarnom zbore EÚ, to bol moment rozlúčky s ich doterajším pracoviskom a pre novozvolených poslancov premiéra v inštitúcii, kde budú svoje krajiny a politické strany zastupovať najbližších päť rokov.

Eduard Kukan zo skupiny Európskej ľudovej strany (EPP) patrí medzi tých, ktorí sa prišli rozlúčiť so svojimi kolegami a zablahoželať veľa úspechov novozvoleným poslancom. Kukan pripomenul, že ukončil svoje desaťročné pôsobenie v inštitúcii, kde bol po dve volebné obdobia členom Výboru pre zahraničné veci a bol aj predsedom parlamentnej delegácie pre západný Balkán a neskôr delegácie pre Srbsko.

"Bolo to pre mňa neuveriteľne zaujímavých desať rokov politickej práce. Som hrdý na to, že som mohol reprezentovať a slúžiť našim občanom v tejto európskej inštitúcii. Mám pocit, že za tých desať rokov sa mi podarilo odviesť veľa dobrej práce, ktorá Slovensku prospela. V EÚ sme vnímaní pozitívne a spájajú sa s nami nádeje a očakávania," skonštatoval Kukan.

Pre slovenskú europoslankyňu Moniku Beňovú (Smer-SD), ktorá patrí do skupiny európskych socialistov (S&D), začal v utorok plynúť v poradí už štvrtý mandát a v deviatom zložení europarlamentu bude jeho služobne najskúsenejším členom zo Slovenska.

Upozornila, že z hľadiska nového zloženia Európskeho parlamentu je nepochybne dôležité, že populisti a extrémisti majú aj napriek svojim arogantným predvolebným vyhláseniam a veľkolepým plánom ďaleko k tomu, aby ovládali európsku politiku.

"Zastúpenie v parlamente si posilnili, čo nesmieme ignorovať, no okrem motivovania vlastných voličov priviedli k volebným urnám aj omnoho viac svojich odporcov. Tých ľudí, ktorí akoby si uvedomili, že demokracia a európska spolupráca nie sú automaticky garantované, a preto je nevyhnutné pre ich zachovanie niečo robiť," uviedla.

Podľa jej slov doterajšia dlhodobá spolupráca dvoch najväčších frakcií v EP, ľudovcov a socialistov, mohla prinášať aj istú mieru únavy z európskej politiky, lebo si vyžadovala značné kompromisy, čo zároveň stieralo rozdiely medzi pravicou a ľavicou.

"Hľadanie novej väčšiny môže byť zaujímavé. Či už pôjde o výraznejšie presadzovanie ekologických tém v spolupráci s frakciou zelených, nové opatrenia v prípade migračnej politiky zohľadňujúce postoje európskych liberálov alebo posilňovanie sociálneho piliera, práv zamestnancov a zavedenie európskej minimálnej mzdy v kooperácii s frakciou Európskej zjednotenej ľavice," opísala situáciu, ktorá čaká členov nového europarlamentu.

Priznala, že nové päťročné legislatívne obdobie prináša so sebou množstvo výziev, na ktorých riešení sa bude europarlament intenzívne podieľať. Spresnila, že pôjde napríklad o dokončenie procesu brexitu, diskusie o posilňovaní sociálnej spravodlivosti a rýchlejšieho vyrovnávania rozdielov medzi členskými krajinami Únie, nastavenia európskeho rozpočtu, spoločnej obrannej politiky či efektívnejšej ochrany životného prostredia.

Slovensko bude mať do odchodu Spojeného kráľovstva 13 europoslancov, z toho je 11 "nováčikov". Po brexite, ktorý je naplánovaný na 31. októbra tohto roku, slovenskú delegáciu v EP posilní aj Miriam Lexmann (KDH).

Spravodajca TASR Jaromír Novak