Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Beňová sa v EP venovala témam zrovnoprávňovania zamestnancov v EÚ

Monika Beňová, archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Europoslankyňa si myslí, že je veľmi dôležité sa zameriavať na témy, na ktorých môže poslanec kontinuálne pracovať.

Bratislava/Štrasburg 28. júla (TASR) – Počas svojho tretieho volebného obdobia sa europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) venovala predovšetkým témam, ktoré sa týkali zrovnoprávňovania zamestnancov vo všetkých členských štátoch EÚ. "Bola to téma európskej minimálnej mzdy, ako aj odstraňovania mzdových rozdielov v podnikoch, ktoré v členských štátoch majú svoje prevádzky. Mzdy medzi zamestnancami v týchto prevádzkach sú veľmi rozdielne a v niektorých krajinách, ako je Slovensko, za ten istý výrobok a za tú istú prácu dostávajú výrazne nižšiu mzdu." Odpovedala počas júlovej plenárnej schôdze Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu na otázku TASR, čomu sa venovala počas súčasného volebného obdobia.



Ďalej zdôraznila tému rovnakej kvality potravín a boja proti schránkovým firmám. "To si myslím, že špeciálne na Slovensku netreba vysvetľovať. Niekoľkokrát som vystúpila s návrhom a zaslala som ho Komisii vo forme písomného návrhu alebo písomnej otázky. Bolo by dobré, keby sa na verejných financiách nemohli zúčastňovať vo výberových konaniach a vo verejných obstarávaniach spoločnosti, ktoré sú akýmisi schránkovými firmami. To znamená, že ich vlastnícke pozadie nie je jasné. Navyše sú stále 'domicilované' v krajinách, ktoré nazývame daňovými rajmi. A daňové raje sú téma sama o sebe, pretože práve tie obrovské rozdiely, ktoré poskytujú niektoré krajiny a nie sú to len štáty mimo EÚ, ale napríklad aj taký Cyprus, sú veľmi kritické, čo sa týka dosahu na rozpočty jednotlivých členských štátov," konštatovala Beňová.

Europoslankyňa si taktiež myslí, že je veľmi dôležité sa zameriavať na témy, na ktorých môže poslanec kontinuálne pracovať. "Takýchto tém som mala viacero, či už v rámci Výboru pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti (LIBE) alebo aj v rámci výboru ENVI, ktorý sa zaoberá témami, ako je zdravotníctvo, samozrejme v európskom kontexte, ochrana životného prostredia," uviedla, pričom zároveň dodala, že výbor LIBE sa zameriava na témy ako napríklad migrácia, ochrana práv a postavenie žien členských štátov EÚ či hendikepovaných ľudí. Bola tieňovou spravodajkyňou pre správu o výmene daktyloskopických informácií medzi členskými štátmi, ktoré môžu viesť k uľahčeniu boja s kriminalitou alebo aj s terorizmom.

Monika Beňová uviedla, že ak by dostala ponuku opäť kandidovať na pozíciu europoslankyne, určite by ju prijala. "Pre témy EP je veľmi dôležité kontinuálne pracovať na konkrétnom probléme, pretože tu predsa len všetko dlhšie trvá, tým, že musíme čakať na schválenie národných parlamentov, národných vlád, Rady, tie rokovania sú dlhé, takže každá téma potrebuje nejaký časový priestor," spresnila. Zároveň dodala, že na pôde materskej strany bude navrhovať témy, ktoré by rada dotiahla do konca – tému dvojitej kvality potravín a tým pádom ochrany spotrebiteľa, boja proti schránkovým firmám a najmä témy, ktoré sa týkajú sociálnej politiky teda európskej minimálnej mzdy a vyrovnávania miezd zamestnancov v rovnakých podnikoch za rovnakú prácu.

V roku 2016, keď TASR oslovila všetkých poslancov v polčase ich vládnutia, označila europoslankyňa za jednu z dôležitých úloh slovenských zástupcov v EP schopnosť aktívne a zmysluplne interpretovať a prenášať témy, ktoré sa riešia na európskej úrovni, bližšie na domácu. Už vtedy avizovala spoluautorstvo pri príprave niekoľkých materiálov a deklarácií zameraných na zlepšovanie podmienok pre hendikepovaných ľudí v EÚ, posun v oblasti európskej minimálnej mzdy či ochrany spotrebiteľa predovšetkým v súvislosti so zlepšením monitorovania kvality potravinárskych výrobkov.

Je poslankyňou za frakciu Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov. Ďalej je členkou Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) a Delegácie pri Spoločnom parlamentnom zhromaždení AKT (Afrika, Karibik a Tichomorie)-EÚ. Okrem toho je náhradníčkou vo Výbore pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín, v Delegácii pre vzťahy s Izraelom a v Delegácii pri Euro-latinskoamerickom parlamentnom zhromaždení.