Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: M. Dzurinda predstavil základy Modrej koalície

Na snímke Mikuláš Dzurinda (uprostred) predstavuje nový politický projekt s názvom Modrá koalícia na tlačovej konferencii v Bratislave v piatok 27. januára 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cieľmi Modrej koalície je podľa Dzurindu zastaviť úpadok a chaos a privodiť pozitívny obrat Slovenska.

Bratislava 27. januára (TASR) - Expremiér Mikuláš Dzurinda predstavil základy strany Modrá koalícia. Urobil tak na piatkovej tlačovej konferencii. Zároveň predstavil členov novej strany. V rámci desiatich princípov Modrej koalície sa píše, že ide o liberálno-konzervatívnu stranu.

Podľa Dzurindu vzniká nielen politická strana, ale aj platforma spolupráce. Expremiér potvrdil pokračovanie rokovaní s KDH. Do politiky chce pritiahnuť aj mladých ľudí a niektoré známe osobnosti.

O pozíciu lídra vznikajúcej strany sa Dzurinda uchádzať nechce, ale ani neuhne. Nečaká ani, že ho kolegovia na túto pozíciu navrhnú. Chce sa venovať mladým ľuďom zo strany, aby profesionálne rástli.

"Nerobíme to iba pre najbližšie parlamentné voľby," vyhlásil Dzurinda s tým, že projekt presahuje najbližšie voľby. Odmietol politiku vymedzovania sa. "Ja sa vymedzovať nepotrebujem," dodal s tým, že nebude vylučovať zo spolupráce ani nijakú politickú stranu.

Na otázku o spolupráci s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom odpovedal, že je stále členom OĽANO. O prípadnej spolupráci sa podľa jeho slov budú môcť rozprávať potom, ako sa sám rozhodne o svojej budúcnosti.

Pokiaľ ide o spoluprácu s ďalšími subjektmi, Dzurinda zdôrazňuje potrebu príslušnosti k západnej civilizácii, právny štát, udržateľnú a konkurencieschopnú ekonomiku.

Predseda strany Spolu-OD Miroslav Kollár zdôraznil potrebu budovania silnej alternatívy, ktorá môže zvrátiť vývoj na Slovensku. To, čo strana Spolu prináša do partnerstva, je podľa jeho slov funkčná stranícka štruktúra.



"Ak aj v utorok (31. 1.) príde rozhodnutie, že sa okamžite vyhlásia voľby, budeme pripravení a budeme mať otvorenú náruč pre našich partnerov a kolegov," povedal Kollár.

"Pri rozhodovaní, tvorbe programu a v každodennej politickej práci sa pridržiavame hodnôt a ideí náboženského a kultúrneho dedičstva Európy, ako aj zásad sekulárneho humanizmu," hovorí Modrá koalícia. Zdôrazňuje postavenie občana v rámci štátu a rešpektovanie ľudských práv. Podčiarkuje prozápadné a proeurópske smerovanie. Apeluje aj na rozvoj ekonomiky, investície a zásadné reformy.

Cieľmi Modrej koalície je podľa Dzurindu zastaviť úpadok a chaos a privodiť pozitívny obrat Slovenska. "Dnešná politická kultúra, predovšetkým v parlamente, je ďalej neudržateľná," poznamenal. Ďalej je to potreba novej kultúry vo vzťahu médií a politikov, rešpekt jedného voči druhému. Dzurinda zdôrazňuje "nie" kultúrnym vojnám. "Konzervatívci nemôžu poraziť liberálov, liberáli nemôžu poraziť konzervatívcov," povedal Dzurinda a zároveň zdôraznil potrebu dialógu.

Poukázal aj na ekonomický úpadok Slovenska. Krajina podľa Dzurindu zaostáva v raste a životnej úrovni Slovákov v porovnaní s najvyspelejšími štátmi v Európe. Kritizoval aj zadlžovanie a civilizačný úpadok. Znepokojujúce je podľa neho pokles podpory členstva v NATO a Európskej únii, ktorý chce Modrá koalícia zvrátiť.