Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

M. Dzurinda víta rozhodnutie vlády poslať stíhačky na Ukrajinu

Na snímke Mikuláš Dzurinda. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Povedal to v reakcii pre TASR s tým, že Slovensko vo vojne Ruska proti Ukrajine stojí na správnej strane.

Bratislava 17. marca (TASR) - Expremiér a zakladateľ vznikajúcej strany Modrí - Európske Slovensko Mikuláš Dzurinda víta rozhodnutie vlády SR poslať na Ukrajinu stíhačky MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Povedal to v reakcii pre TASR s tým, že Slovensko vo vojne Ruska proti Ukrajine stojí na správnej strane.

V otázke, či odvolaný kabinet mohol o takejto zásadnej otázke rozhodnúť, má Dzurinda jasno, keďže súhlasí s myšlienkou "morálka je nad právo". "Tu sa pácha genocída na Ukrajine. V tomto zmysle to mám čierno-bielo jasné. Nech sa ústavní právnici sporia a vysvetľujú, ale morálne a politicky sa vláda rozhodla správne," vyhlásil pre TASR Dzurinda.

Zdôrazňuje, že na Ukrajine sa agresor snaží odkrojiť kus role svojmu susedovi. "A to je neprípustné aj v Michalovciach, aj na Kysuciach, aj na Orave. To nejde. Takto sa žiť nedá, keď si budeme ukrajovať, silnejší tomu slabšiemu, kus role. Preto sa Slovensko postavilo voči svojmu susedovi principiálne správne. Môžeme len privítať rozhodnutie vlády pomôcť Ukrajine tam, kde to ona potrebuje, a kde jej pomôcť môžeme," doplnil Dzurinda.

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera rozhodla o poslaní stíhačiek a časti systému protivzdušnej obrany Kub na piatkovom online rokovaní. O darovaní techniky rozhodol podľa Hegera kabinet v súlade s Ústavou SR. Ako uviedol, vláda má kompetenciu rozhodovať o medzinárodných dohodách. Zdôraznil, že technika je určená na ochranu civilistov. Odmieta tvrdenia, že sa týmto krokom Slovensko zaťahuje do vojny.

Ešte vo februári ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na obranu pred ruskou agresiou. Heger vtedy povedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo.