Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. Fedor navrhuje posilniť ochranu pred neoprávneným odpočúvaním

Na snímke poslanec NR SR za SDKÚ-DS Martin Fedor. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Novelu zákona o ochrane občanov pred odpočúvaním chce do parlamentu predložiť v najbližších dňoch.

Bratislava 13. júna (TASR) - Silnejšie kompetencie parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť a posilnenie práv odpočúvaných zvýšia podľa poslanca Národnej rady SR za SDKÚ-DS Martina Fedora ochranu pred neoprávneným odporúčaním a používaním informačno-technických (ITP) prostriedkov. Novelu zákona o ochrane občanov pred odpočúvaním chce do parlamentu predložiť v najbližších dňoch.

"Po jej prijatí by bola posilnená kontrola nad nasadzovaním odpočúvaní," povedal Fedor na dnešnom stretnutí s médiami. Brannobezpečnostný výbor by podľa jeho slov vytvoril pracovnú skupinu z dvoch členov, z ktorých by bol jeden z koalície a jeden z opozície. Tí by vykonávali priebežnú, náhodnú, ale najmä hĺbkovú kontrolu vykonaných odpočúvaní. "Táto pracovná skupina by mala prístup ku všetkým dokumentom týkajúcich sa nasadzovania odpočúvaní," vysvetlil poslanec s tým, že v súčasnosti podľa neho v tejto oblasti neexistuje žiadna účinná kontrola. Parlamentný výbor by zároveň mohol prijímať podnety od občanov a preskúmavať ich. "Už od toho faktu, že niekto bude mať možnosť preskúmavať vecnú opodstatnenosť žiadosti aj súhlasu, tak automaticky klesne počet takých použití odpočúvaní, ktoré mali len formálne naformulovanú žiadosť a takých súhlasov, ktoré tú žiadosť tiež len formálne schvaľovali," pokračoval Fedor.

Informovanie odpočúvaného o odporúčaní je v súčasnosti dané v prípadoch, keď sa tak stalo v trestnom konaní. Fedor chce, aby všetky štátne orgány, ktoré môžu používať ITP, museli do pol roka od skončenia ich používania, informovať občana o tom, že mu vstúpili do súkromia. "Občanovi to umožní, aby sa mohol obrátiť na súd a nechať ho preskúmať oprávnenosť nasadenia odpočúvaní," povedal Fedor.

Fedor predstavil podobný návrh vlani v novembri po prepuknutí kauzy odpočúvania Vojenským obranným spravodajstvom. Novela zákona nakoniec nebola predložená, Fedor dnes tvrdil, že ide o vylepšený návrh. Vláda v súčasnosti pripravuje zlučovanie spravodajských služieb, podľa Fedora však nerieši otázku kontroly odpočúvaní. "Sľub, že kontrolu by mal riešiť zákon, ktorý bude predložený do konca roka, odkladá túto nevyhnutnosť minimálne o rok," povedal Fedor. V prostredí vlády jednej strany je adekvátna kontrola odpočúvaní podľa neho ešte naliehavejšia.