Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Fikar krok prezidentky rešpektuje, univerzitu bude zastupovať Moravčík

Na archívnej snímke Miroslav Fikar. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Fikar viedol univerzitu od 1. marca 2019.

Bratislava 22. apríla (TASR) – Miroslav Fikar, ktorého vo štvrtok odvolala prezidentka Zuzana Čaputová z funkcie rektora Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, rešpektuje a akceptuje tento krok. Uviedol to v reakcii pre TASR na svoje odvolanie.

„Dôvody, pre ktoré Akademický senát (AS) STU schválil moje odvolanie z funkcie rektora, naďalej považujem za neopodstatnené," uviedol Fikar. AS STU schválil návrh na odvolanie rektora Fikara z funkcie na svojom zasadnutí 26. októbra 2020. V návrhu na odvolanie z funkcie rektora STU Fikarovi vyčítali manažérske zlyhanie pri riešení kauzy na Fakulte informatiky a informačných technológií STU, vyjadrenia pre médiá, spôsob tvorby návrhu rozpočtu či pokles záujmu o štúdium na STU. Jedným z bodov bola aj kritika "cenzúry" v rámci monitoringu tlače.

Predseda AS STU Marian Peciar pre TASR poznamenal, že vykonaním aktu odvolania Fikara z funkcie rektora prezidentka v zmysle zákona naplnila rozhodnutie AS STU ako vrcholného orgánu akademickej samosprávy univerzity. „Skončilo sa tak obdobie právneho vákua a vytvorili sa podmienky pre štandardné fungovanie univerzity," skonštatoval Peciar.

Do najbližšieho zasadnutia AS STU, ktoré je naplánované na pondelok 26. apríla, kde senát poverí zastupujúceho rektora, bude univerzitu zastupovať prvý prorektor Oliver Moravčík.

Fikar adresoval zamestnancom a študentom univerzity otvorený list, v ktorom konštatuje, že aj napriek skrátenému mandátu a komplikáciám, ktorým univerzita čelila pre dianie v jej internom i externom prostredí, sa za dva roky jeho pôsobenia vo funkcii rektora dokázala posunúť STU vpred. „Výrazne sme zlepšili podmienky na pedagogickú i vedecko-výskumnú činnosť, štúdium a servis pre našich študentov. Úspešne vedieme najväčší slovenský akademický investičný projekt ACCORD, ktorý prinesie významnú modernizáciu priestorov, laboratórií a bližšiu spoluprácu s UK. Patríme k najaktívnejším a najúspešnejším slovenským univerzitám v realizácii konkrétnych výskumných projektov a ich prepojenia na prax," uviedol v liste. Tvrdí, že STU je lídrom iniciatívy vytvorenia bratislavského vedecko-výskumného centra špičkovej vedy medzinárodného významu a verí, že sa ju podarí dotiahnuť k úspešnému uskutočneniu.

Prezidentka Čaputová vo štvrtok Fikarovi odovzdala dekrét o odvolaní. Akademický senát STU schválil návrh na odvolanie rektora Fikara z funkcie na svojom zasadnutí 26. októbra 2020. Pri hlasovaní bolo platných 42 hlasov. Za návrh na odvolanie rektora hlasovalo 25, proti bolo 14 a zdržali sa traja senátori. Fikar viedol univerzitu od 1. marca 2019.