Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Filipová: Letné školy pomáhajú deťom občerstviť zručnosti a vedomosti

Na archívnej snímke štátna tajomníčka ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVŠ SR) Monika Filipová. Foto: TASR - Martin Baumann

Cieľom letných škôl je vyrovnať rozdiely vo vedomostiach a zručnostiach žiakov, ktoré vznikli alebo sa prehĺbili v dôsledku prerušeného vyučovania na školách.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Letné školy pomáhajú deťom občerstviť si svoje zručnosti i vedomosti, a pripraviť sa tak na nový školský rok. Skonštatovala to štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR Monika Filipová po utorňajšej návšteve dvoch letných škôl v Banskobystrickom kraji. Určené sú aj pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia.

"Uzavretie škôl z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 malo dosah na všetky deti, avšak obzvlášť na tie, ktoré doma nemajú pripojenie na internet. Letné školy majú pomôcť týmto deťom občerstviť si svoje zručnosti a vedomosti, a pripraviť sa na nový školský rok," poznamenala Filipová.

Štátna tajomníčka navštívila najprv letnú školu základnej školy na Jilemnického ulici vo Zvolene. Pre svojich žiakov si pripravila zážitkové učenie a učenie hrou podporujúce rozvoj čitateľskej, matematickej a prírodovednej gramotnosti, či aktivity na eliminovanie edukačného deficitu spôsobeného koronakrízou.

Druhou bola škola v obci Kosihovce v okrese Veľký Krtíš, kde letnú školu pre miestne deti organizujú dobrovoľníci z OZ Romano Kher. Snahou je priniesť deťom podnety a zmierniť dôsledky pandémie na vzdelanie detí, hlavne z marginalizovaných skupín.

Cieľom letných škôl je vyrovnať rozdiely vo vedomostiach a zručnostiach žiakov, ktoré vznikli alebo sa prehĺbili v dôsledku prerušeného vyučovania na školách, ako aj poskytnúť možnosť adaptácie žiakov na začatie školského roka 2020/2021 po stránke vzdelávacej, socializačnej a výchovnej. Rezort školstva podporí 244 projektov letných škôl a rozdelí im 375.800 eur. Za tieto peniaze môžu školy zrealizovať 581 cyklov v celkovej dĺžke trvania 19.225 hodín pre 8553 detí.