Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. GLVÁČ: Chceme si nechať tanky aj S-300

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Minister obrany Martin Glváč o zachovaní tankového vojska.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Ministerstvo obrany počíta aj naďalej so zachovaním tankového vojska, ako aj systému protivzdušnej obrany S-300.

Bývalé vedenie rezortu pritom ohlásilo, že sa tankové vojsko zruší už začiatkom tohto roka a Východiská strategického hodnotenia obrany počítali aj so zrušením S-300.

"Ozbrojené sily tvrdia, a ten názor zastávam aj ja, že tankové vojsko potrebujeme a budeme ho mať, ak naňho budeme mať finančné prostriedky," povedal v rozhovore pre TASR minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Rovnaké stanovisko platí podľa neho aj v otázke S-300, ktorý považuje za jedinečný systém.



"Dnes nevieme, ako sa bude vyvíjať svet, ako sa bude vyvíjať Európa. Keby sme zrušili niektoré spôsobilosti a dnes by nám to prinieslo finančné prostriedky, tak o päť-desať rokov, aj keby sme mali finančné prostriedky, nevieme tieto spôsobilosti získať späť," upozornil Glváč. Udržiavanie týchto spôsobilostí chce minister financovať z prostriedkov, ktoré sa podarí ušetriť v rámci rezortu.

Exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) však považuje podobné riešenie za neodborné. "Máme 30 starých tankov a kvôli nim budeme držať celú spôsobilosť - držať vojakov, náhradné diely, cvičiť a podobne. V misii pritom naše tanky nasadené nikdy neboli a ani sa s ich nasadením nepočíta," podčiarkol.

Ušetrené peniaze by sa podľa jeho slov dali efektívnejšie využiť na nákup kolesových obrnených vozidiel. Pôvodné úvahy o zrušení systému S-300 zdôvodnil rozhodnutím zachovať nadzvukové letectvo. Rezort obrany si podľa jeho slov nemôže dlhodobo dovoliť udržiavať nadzvukové letectvo aj systém protivzdušnej ochrany.