Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

M. Glváč sľúbil, že vyšetrovanie MOKYS nezametie pod koberec

Minister obrany Martin Glváč. Foto: TASR

Osobne sa však na základe predbežných informácií prikláňa k tomu, aby sa MOKYS dobudoval.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Ak sa nová vláda rozhodne pokračovať v budovaní mobilného komunikačného systému MOKYS pre Ozbrojené sily SR, nový minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) bude trvať na tom, aby sa tento proces podarilo ukončiť už počas jeho pôsobenia na čele rezortu. Robiť konkrétne rozhodnutia by však nechcel skôr, ako sa s celou problematikou podrobne oboznámi. Pri rozhodovaní chce totiž brať do úvahy právne i ekonomické aspekty zmluvy, ktorá bola uzavretá ešte v roku 2005. Osobne sa však na základe predbežných informácií prikláňa k tomu, aby sa MOKYS dobudoval.

"Máme tu vrazené do niečoho nemalé prostriedky a tam k tomu treba pristúpiť naozaj manažérsky a povedať si, čo je dôležité a kde a ako sa dajú minimalizovať straty," podčiarkol s tým, že systém armáda potrebuje.

Vojaci sa budú podľa neho musieť pozrieť napríklad na to, ako využiť vozidlá nakúpené na prepravu systému, ktoré sa nakoniec zrejme na tento účel nebudú dať využiť. "Ak, samozrejme, nie je právna možnosť nejakým iným spôsobom ich vrátiť alebo uplatniť nejakú reklamáciu. To dnes neviem," konštatoval. Následne by mali Ozbrojené sily prehodnotiť aj možnosť nakúpiť prepravné prostriedky, ktoré dokážu zabezpečiť možnosť nasadenia systému na území Slovenska i v zahraničných misiách. "Treba urobiť opatrenia, aby ten systém fungoval a bol efektívny," dodal.

Problémy okolo MOKYS sa naposledy medializovali, keď na čele rezortu obrany bola bývala premiérka Iveta Radičová. Tá dokonca podala trestné oznámenie pre podozrenie, že v priebehu rokov 2005 až 2010 bolo v súvislosti so systémom MOKYS uzavretých niekoľko sporných zmlúv. Napriek tomu, že hodnota celého projektu v priebehu niekoľkých rokov už prekročila 200 miliónov eur, systému stále chýbajú zodpovedajúce nosiče, aby bol mobilný v teréne, i funkčné rádiové spojenie. Jej nástupca Glváč avizuje, že nedovolí, aby sa vyšetrovanie tejto kauzy zamietlo pod koberec. "Ja budem s orgánmi trestnými v činnom konaní spolupracovať a budem im poskytovať plnú súčinnosť," avizoval minister, ktorý sľúbil, že pri vyšetrovaní sa bude pridržiavať pravidla "padni komu padni".