Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

M. Hlivák: Pre právny štát sú dôležité nezávislé kontrolné orgány

Na archívnej snímke Miroslav Hlivák. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Predseda ÚVO verí, že vláda a neskôr aj poslanci Národnej rady SR vyberú kandidáta, ktorý bude zárukou toho, že úrad bude môcť pokračovať vo svojej odbornej a nezávislej činnosti.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Pre zaistenie spravodlivosti a funkčnosti právneho štátu je dôležitá nezávislosť kontrolných orgánov, akým je aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). V deň 30. výročia prijatia Ústavy SR to pripomenul predseda ÚVO Miroslav Hlivák. Verí, že ústavní činitelia si uvedomujú veľkú zodpovednosť, ktorú majú pri nadchádzajúcom výbere nového šéfa úradu.

"O pár dní nás čaká voľba nového šéfa ÚVO a ja verím, že ústavní činitelia, ktorí aj v dnešný deň hovoria o potrebe zaistenia spravodlivého a právneho štátu, svoje slová pretavia v skutky a že pri výbere kandidáta budú stáť na strane občana a zákona," skonštatoval Hlivák v stanovisku, ktoré TASR poskytla hovorkyňa úradu Janka Zvončeková.

Predseda ÚVO verí, že vláda a neskôr aj poslanci Národnej rady SR vyberú kandidáta, ktorý bude zárukou toho, že úrad bude môcť pokračovať vo svojej odbornej a nezávislej činnosti. Ako pripomenul, ÚVO sa stal strategickou inštitúciou, keď sa stal hlavnou autoritou pri kontrole zákaziek z európskych zdrojov. "Aj z tohto, pre Slovensko historicky najväčšieho balíka európskych peňazí, sa musí nakupovať podľa férových pravidiel," dodal Hlivák.