Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

M. Hojsík: Na Slovensku vznikla Aliancia za zelenú obnovu hospodárstva

Martin Hojsík, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Európska únia poskytne Slovensku na obnovu hospodárstva po koronakríze finančné prostriedky.

Bratislava 24. júna (TASR) - Na Slovensku vznikla Aliancia za zelenú obnovu hospodárstva. Jej založenie inicioval europoslanec Martin Hojsík. Cieľom je podporiť obnovu hospodárstva, ktorá bude klimaticky a environmentálne priaznivá. TASR o tom informoval Hojsíkov poradca Ľuboš Konečný.

Hojsík pripomína, že okrem ekonomickej krízy čelia ľudia súčasne klimatickej a environmentálnej kríze. "Potrebujeme riešiť tieto problémy súčasne a lepšie ako naposledy, keď verejné zdroje podporili znečisťovanie prostredia a globálne prehĺbili nerovnosť," uviedol Hojsík.

Európska únia poskytne Slovensku na obnovu hospodárstva po koronakríze finančné prostriedky. "Je mimoriadne dôležité investovať tieto prostriedky do riešení pre prípravu nášho hospodárstva na svet zajtrajška," podotkol Hojsík. Doplnil, že hospodárstvo by malo byť moderné, odolnejšie voči budúcim krízam, klimaticky neutrálne a environmentálne šetrné.

Hojsík tvrdí, že úspešné oživenie hospodárstva sa podarí premyslenými investíciami na ochranu a vytváranie pracovných miest, podporou všetkých sektorov a regiónov. "Aj najnovší výskum vyše 200 popredných ekonómov sveta ukazuje, že výdavky do zelených opatrení dokážu zabezpečiť najlepšiu ekonomickú návratnosť vládnych výdavkov a predstavujú najlepšiu voľbu pre oživenie hospodárstva po kríze a prípravu na výzvy 21. storočia," povedal Hojsík.

K aliancii sa pridalo 35 predstaviteľov podnikateľskej, bankovej sféry, profesných združení, odborov, vedy, mimovládnych organizácií a verejného života. V najbližšej dobe sa očakáva pripojenie ďalších osobností, priblížil Konečný.