Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

M. Jenča: Prejav Z. Čaputovej o klíme zaujal OSN

Vystúpenie prezidentky SR Z. Čaputovej na Klimatickom summite OSN. Foto: TASR/AP

Ako zdôraznil, Čaputová mala krátky, veľmi zrozumiteľný prejav s jasnými cieľmi a príspevkami Slovenska k boju proti globálnemu otepľovaniu a klimatickým zmenám.

New York/Bratislava 24. septembra (TASR) – Prejav slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej na pondelkovom klimatickom summite v New Yorku zaujal účastníkov podujatia aj predstaviteľov OSN. V rozhovore pre TASR to v utorok povedal námestník generálneho tajomníka OSN pre Európu, Strednú Áziu a Severnú a Južnú Ameriku pre politické a mierové otázky a odbor mierových operácií Miroslav Jenča.

"Bolo to vidno aj počas jej vystúpenia na tvárach účastníkov, ktorí boli v sále, ale aj pokiaľ počúvam ohlasy v OSN – či už ide o sekretariát, alebo o členské krajiny OSN," uviedol Jenča.

Prezidentka podľa neho zareagovala na výzvu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby účastníci summitu hovorili o konkrétnych opatreniach. Ako zdôraznil, Čaputová mala krátky, veľmi zrozumiteľný prejav s jasnými cieľmi a príspevkami Slovenska k boju proti globálnemu otepľovaniu a klimatickým zmenám. Dodal, že slovenská prezidentka má okrem toho v OSN v tejto oblasti aj "morálnu váhu", keďže problematike sa venovala aj pred nástupom do funkcie hlavy štátu.

V ďalšej časti rozhovoru Jenča pripomenul, že Slovensko má významné zastúpenie v štruktúrach OSN. "Pokiaľ ide o vysoké posty, zastúpenie Slovenska je veľmi solídne a nebudeme skrývať, že mnohé krajiny nám ho závidia. Ale na druhej strane je to aj ocenenie práce ľudí, ktorí pracujú na týchto pozíciách," konštatoval námestník generálneho tajomníka OSN.

Na vysokých postoch v OSN má Slovensko v súčasnosti troch predstaviteľov, okrem neho samotného aj výkonnú tajomníčku Ekonomickej komisie OSN pre Európu Oľgu Algayerovú a osobitného predstaviteľa generálneho tajomníka OSN pre koordináciu procesu v Libanone Jána Kubiša. V minulosti zastávali významné funkcie v OSN minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý bol predsedom Valného zhromaždenia, a tiež bývalý šéf diplomacie Eduard Kukan.

"Slovensko dokazuje, že aj malé krajiny môžu prispievať k napĺňaniu cieľov OSN," povedal Jenča. Spresnil, že Slováci v OSN preukázali svoje kvality napríklad pri sprostredkovaní mierových procesov.

"Chcel by som to využiť ako výzvu pre ambicióznych ľudí s určitými skúsenosťami, ale i začínajúcich, aby zvážili pôsobenie v OSN," dodal námestník generálneho tajomníka OSN.


osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec