Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kéry apeluje na mierové riešenie, podľa Valáška treba ukázať jednotu

Na snímke poslanec NR SR Marián Kéry (Smer-SD), foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podpredseda parlamentu a člen výboru Juraj Blanár tvrdí, že vláda nehľadá konsenzus v zahraničnej politike, žiadneho zástupcu Smeru-SD podľa neho nepozvali na rokovanie Bezpečnostnej rady SR.

Bratislava 27. januára (TASR) - Predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR Marián Kéry (Smer-SD) apeluje, aby Slovensko prispelo k upokojeniu situácie na Ukrajine a mierovému riešeniu. Uviedol to vo štvrtok potom, ako minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) odpovedal neverejne na pôde parlamentu na otázky štyroch prítomných členov výboru. Oficiálne výbor nebol uznášaniaschopný.

Nadchádzajúce slovensko-americké cvičenie Saber Strike na území SR, ale aj plánovaný podpis dohody s USA hodnotí Kéry ako prilievanie oleja do ohňa. Odmieta, že by vinníkom napätia bola iba Ruská federácia. Za neférové zo strany Aliancie považuje, že dáva Ukrajincom nádej na vstup do NATO.
Na snímke člen Zahraničného výboru NR SR Juraj Blanár (SMER-SD) počas mimoriadneho zasadnutia zahraničného výboru v Bratislave vo štvrtok 27. januára 2022.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Podpredseda parlamentu a člen výboru Juraj Blanár (Smer-SD) tvrdí, že vláda nehľadá konsenzus v zahraničnej politike, žiadneho zástupcu Smeru-SD podľa neho nepozvali na rokovanie Bezpečnostnej rady SR. Tiež považuje za neakceptovateľné, že na bezpečnostnú radu pozvali len jedného člena zahraničného výboru, Milana Laurenčíka (SaS). Korčoka žiada o pravidelné informovanie poslancov.

"Minister zahraničných vecí nás nepresvedčil o bezprostrednom ohrození bezpečnostnej situácie na Slovensku. Zdá sa nám, že to, čo vláda vytvára zasadnutiami Bezpečnostnej rady SR, je len kulisou na vytváranie nervozity v spoločnosti,“ zhodnotil Blanár. Cieľom je podľa neho iba donútiť Slovákov, aby akceptovali obrannú dohodu SR s USA. Nepáči sa mu, že minister odmietol účasť slovenského veľvyslanca v Kyjeve na výbore.
Na snímke uprostred v pozadí minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS), sprava členovia zahraničného výboru Milan Laurenčík (SaS) a Tomáš Valášek (nezaradený) počas mimoriadneho zasadnutia Zahraničného výboru NR SR v Bratislave vo štvrtok 27. januára 2022.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Podpredsedu parlamentu a člena výboru Milana Laurenčíka prekvapilo, že väčšina poslancov napriek dôležitej téme na mimoriadne rokovanie neprišla. Dôvodom majú byť služobné cesty, choroby či karanténa.

Nezaradený poslanec Tomáš Valášek vidí ako pôvodcu napätia Rusko. "Ak chceme predísť vojne, ak nám záleží na mieri, musíme ukázať Ruskej federácii, že sme jednotní a odhodlaní pomôcť Ukrajine v prípade konfliktu dodávkami vojenskej techniky a inak," zhodnotil. S poslancami Smeru sa zhodli na potrebe diplomacie a na existencii šance predísť konfliktu. Šance však vidia rôzne. Slabá účasť poslancov na výbore ho vzhľadom na vážnosť témy mrzí.