Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

M. Kéry: V roku 2021 sa pozícia SR v medzinárodnom kontexte zhoršila

Na archívnej snímke poslanec NR SR Marián Kéry (Smer-SD) 26. novembra 2019 v Bratislave. FOTO TASR – Jakub Kotian Foto: TASR

Kritizuje vládu za to, že v minulom roku nekriticky prijímala postoje, ktoré poškodzovali národné záujmy Slovenska.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Pozícia Slovenska sa v medzinárodnom kontexte v roku 2021 citeľne zhoršila. V porovnaní s minulým obdobím sme na medzinárodnej pôde stratili rešpekt. Pre TASR to uviedol predseda Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Marián Kéry (Smer-SD).

"Celkové pôsobenie vlády a slovenskej diplomacie hodnotím skôr negatívne vzhľadom na oslabenie našich suverénnych pozícií, národných záujmov a potláčania práv občanov," skonštatoval Kéry s tým, že za rovnako negatívne považuje aj vyhliadky do roku 2022.

Kritizuje vládu za to, že v minulom roku nekriticky prijímala postoje, ktoré poškodzovali národné záujmy Slovenska. Tvrdí, že z neho spravila štát, ktorý "servilne pritakáva" postojom NATO a Spojených štátov amerických. "Ide napríklad o vyhostenie ruských diplomatov v nadväznosti na výbuch muničných skladov v Česku z roku 2014, podpora opozície v Bielorusku či vytváranie podmienok na prítomnosť vojsk cudzej mocnosti na našom území," priblížil. Práve tieto kroky podľa neho vedú k tomu, že ako štát strácame "punc vlastnej suverenity" a nezávislosti v medzinárodných vzťahoch.

Smer-SD nevidí dôvod na zmenu zákona o štátnom občianstve, ktorá má okrem iného riešiť zmiernenie podmienok pri strate slovenského občianstva po prijatí občianstva iného štátu. "Znenie zákona je dostačujúce a dôvod na jeho zmenu nastane len v tom momente, keď maďarská strana zmení svoje vnútorné zákony v udeľovaní štátneho občianstva," uviedol Kéry.

Poukázal tiež na to, že v otázke pandémie nového koronavírusu vláda urobila množstvo chýb, ktoré stáli život viac ako 13.000 ľudí. Kritizuje najmä tlak vlády na vakcináciu. "S potlačením iných možností, spojený s rozdeľovaním ľudí a uberaním ich ústavou garantovaných práv," doplnil.