Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

M. Klus: Budúcnosť Bieloruska môžu určovať iba jeho občania

Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS). Foto: TASR - Pavol Zachar

Klus tvrdí, že lídri EÚ sa zhodli na tom, že neuznávajú výsledky nedávnych prezidentských volieb v Bielorusku, pretože neboli ani slobodné ani spravodlivé.

Bratislava 19. augusta (TASR) – Budúcnosť Bieloruska môžu určovať iba jeho občania, uviedol na sociálnej sieti štátny tajomník rezortu slovenskej diplomacie Martin Klus (SaS) po stredajšom videosummite lídrov členských štátov EÚ. Podotkol, že Slovensko, celá V4 aj EÚ podporujú právo Bielorusov určiť si svoj osud.

Zároveň odmietajú akékoľvek zahraničné intervencie. "Obzvlášť úvahy o vojenskom zásahu či o rôznych spravodajských hrách chrániacich súčasný totalitný režim sú pre nás absolútne neprijateľné," poznamenal Klus. Videosummit, ktorého sa zúčastnil aj premiér Igor Matovič (OĽANO), sa týkal súčasnej situácie v Bielorusku, ktorá nastala po voľbách a masovom zatýkaní demonštrantov.

Klus tvrdí, že lídri EÚ sa zhodli na tom, že neuznávajú výsledky nedávnych prezidentských volieb v Bielorusku, pretože neboli ani slobodné ani spravodlivé. "Legitimita prezidenta Alexandra Lukašenka je tým pádom podrytá a prakticky neexistuje," tvrdí štátny tajomník slovenskej diplomacie. EÚ zároveň vyzvala bieloruský režim k okamžitému ukončeniu násilia voči demonštrantom a vyzvala na bezodkladné prepustenie zadržaných osôb. Podotkol aj to, že EÚ zavedie cielené sankcie voči osobám zodpovedným za násilie na občanoch Bieloruska. "Taktiež vyzývame na urýchlené opakovanie prezidentských volieb, v súlade s medzinárodnými záväzkami," dodal štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Úradujúci prezident Bieloruska Alexandr Lukašenko vo voľbách z 9. augusta podľa oficiálnych výsledkov získal 80,1 percenta hlasov, jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská 10,12 percenta. Cichanovská i zvyšní kandidáti odmietli uznať výsledky týchto volieb, ktoré považujú za nespravodlivé. Následné masové protesty vyústili do tvrdých zásahov bieloruských bezpečnostných síl voči demonštrantom. Zranenia utrpeli stovky policajtov a protestujúcich, viac ako 6000 osôb zadržali.