Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Klus: Povstaním sa Slováci prihlásili ku krajinám bojujúcim za slobodu

Martin Klus, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

SaS, Sme rodina aj OĽaNO zhodne zdôraznili dôležitosť pripomínania si udalosti povstania.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Slovenské národné povstanie (SNP) považujú opozičné parlamentné strany za jednu z najvýznamnejších udalostí slovenského národa. Podľa poslanca parlamentu Martina Klusa (SaS) povstanie znamenalo jednoznačné prihlásenie sa k ostatným krajinám bojujúcim za oslobodenie sa spod fašisticko-nacistickej nadvlády nad Európou, ako aj solidaritu s tými, ktorí tento boj znášali už niekoľko rokov.

"Slovenský národ dokázal, že ak je to potrebné, je pripravený aj so zbraňou v ruke bojovať za slobodu a postaviť sa voči totalite, v tomto prípade fašistickej," napísalo v súvislosti s oslavami 75. výročia SNP hnutie Sme rodina.

SaS, Sme rodina aj OĽaNO zhodne zdôraznili dôležitosť pripomínania si udalosti povstania. "Na túto smutnú, a zároveň hrdinskú časť našich dejín nesmieme zabúdať. A obzvlášť v súčasnosti, keď sa rôzne pravicové, ale aj ľavicové extrémistické zoskupenia opäť pokúšajú presadiť so svojou ideológiou nenávisti, je SNP ideálnym priestorom, aby sme túto tému otvorili pre všetky generácie," uviedol pre TASR Klus.

Podľa poslanca parlamentu Jána Budaja (OĽaNO) je v tento sviatok potrebné vzdať hold hrdinom povstania a súčasne sa spojiť proti každej sile, ktorá vnáša do spoločnosti vírusy fašizmu. "Fašizmu sme sa vzopreli za cenu veľkých obetí povstalcov, ktorí už v roku 1944 postavili pred slovenskú verejnosť ideál právneho štátu, budovaného na slobode a demokracii. Tento program účastníkov SNP plníme a neopúšťame," skonštatoval pre TASR.

Podľa Budaja by malo byť 75. výročie SNP nielen dňom slávnostného pripomínania, ale aj dňom, "v ktorom si demokraticky orientovaní občania Slovenska uvedomia, že zoči-voči obetiam totalít máme povinnosť a súčasne šancu zbaviť slovenský parlament už v najbližších voľbách všetkých, ktorí sú pokračovateľmi totalít, či už fašistickej alebo komunistickej".