Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Klus: Viaceré štáty sprísňujú režim

Na archívnej snímke štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martin Klus (SaS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Izrael zastavil zatiaľ do 31. januára medzinárodné lety a zaviedol kompletné uzavretie hraníc i letísk pre osobnú dopravu.

Bratislava 27. januára (TASR) - Viaceré štáty prijímajú nové cestovné obmedzenia v snahe zastaviť šírenie nákazlivejších variantov nového koronavírusu. Na sociálnej sieti o tom informoval štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus.

Izrael zastavil zatiaľ do 31. januára medzinárodné lety a zaviedol kompletné uzavretie hraníc i letísk pre osobnú dopravu. "Podobne uvažuje už aj Nemecko. Podľa šéfa spolkového rezortu vnútra Horsta Seehofera je možné aj obmedzenie leteckej dopravy do Nemecka a pozastavenie medzinárodných letov tak, ako to aktuálne platí v Izraeli," spresnil Klus.

Predbežne do 1. marca budú musieť cestujúci z a do Belgicka uviesť platný dôvod na prekročenie hraníc. "Tieto pravidlá sa vzťahujú aj na cudzincov s povolením na pobyt v Belgicku, ktorí musia po príchode absolvovať povinnú 7-dňovú karanténu a urobiť si test v prvý deň po príchode, a tiež na konci karantény," dodal.

Ako uviedol, v prípade Francúzska sa musia cestujúci prichádzajúci z krajín EÚ lietadlom alebo loďou preukázať negatívnym výsledkom PCR testu na nový koronavírus, ktorý nie je starší ako 72 hodín. Neplatí to pre prichádzajúcich z iných štátov EÚ prostriedkami pozemnej dopravy.

Spojené kráľovstvo plánuje podľa neho čoskoro zaviesť povinnú 10-dňovú karanténu v hoteloch pre cestujúcich z niektorých vysoko rizikových krajín sveta. "Aktuálne musia takmer všetci prichádzajúci na Britské ostrovy, vrátane občanov Slovenska, mať so sebou negatívny test a ešte podstúpiť aj karanténu, ktorú si možno v Anglicku skrátiť druhým negatívnym testom po piatich dňoch," doplnil.

USA obnovili zákaz vstupu pre takmer všetkých neamerických občanov, ktorí boli v posledných 14 dňoch v Brazílii, Írsku, Spojenom kráľovstve, alebo v niektorej z krajín Schengenu vrátane Slovenska. "Toto opatrenie sa týka aj osôb, ktoré pri nadväzujúcich letoch prestupujú v medzinárodných tranzitných zónach letísk," ozrejmil štátny tajomník.

Nové obmedzenia platia predbežne do 25. februára aj vo Fínsku. Klus vysvetlil, že do Fínska môžu cestovať len tamojší občania a ich rodinní príslušníci, osoby s povolením na pobyt vo Fínsku i osoby prichádzajúce za štúdiom, na pracovné cesty, ako aj vo veľmi nevyhnutných prípadoch.

V prípade Litvy sa musia všetky osoby prichádzajúce zo zasiahnutých oblastí, kam patrí aj Slovensko, preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19 nie starším ako 48 hodín, alebo si test urobiť ihneď po príchode. "Zároveň platí povinnosť absolvovať 14-dennú karanténu. Tú možno skrátiť ďalším testom, vykonaným najskôr na desiaty deň izolácie," spresnil.

Viac informácií o obmedzeniach na hraniciach či podmienkach vstupu do krajín nájde verejnosť na webovej stránke MZVEZ SR.