Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Kolíková: Pri dokázaní úplatku sudcovi NS sa vyvodí zodpovednosť

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková 25. augusta 2021 v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

Zatiaľ neznámemu sudcovi NS SR malo podľa medializovaných informácií v roku 2018 prísť na účet 600.000 eur.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Ak sa ukáže, že medializované informácie o tom, že sudca Najvyššieho súdu (NS) SR mal na účet dostať viac ako pol milióna eur, sú pravdivé, existuje priestor na vyvodenie zodpovednosti. Uviedla to v utorok ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

"Ak je to osoba v systéme ako sudca, určite by tu bol priestor na vyvodenie príslušnej zodpovednosti. Ak je to osoba, ktorá už nie je v systéme, teda už nie je sudca, aj tak to môže viesť k začatiu trestného stíhania," skonštatovala Kolíková.

Zatiaľ neznámemu sudcovi NS SR malo podľa medializovaných informácií v roku 2018 prísť na účet 600.000 eur. Súd platbu odhalil vďaka pokute, ktorú dostala jedna z bánk. Tá údajne nedostatočne overovala tri prevody od rôznych schránkových firiem. Tieto platby banka nemala nahlásiť ani nepreskúmala ich účel. Polícia v súčasnosti vykonáva analýzu pôvodu peňazí. Nie je vylúčené, že v krátkom čase začne vo veci konať aj Národná kriminálna agentúra (NAKA). V utorok to uviedol dočasný policajný prezident Štefan Hamran.