Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. Kolíková hovorí o potrebe ďalšieho detenčného ústavu

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR - Martin Baumann

Kolíková tvrdí, že zo strany Zboru väzenskej a justičnej stráže a ministerstva bolo v súvislosti s detenčným ústavom všetko spravené.

Bratislava 26. mája (TASR) - Prvý detenčný ústav v Hronovciach ešte nefunguje, potreba spoločnosti je však mať aj ďalší. Uviedla to vo štvrtok ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Má záujem spustiť nový ústav v Hronovciach čo najskôr.

Kolíková tvrdí, že zo strany Zboru väzenskej a justičnej stráže a ministerstva bolo v súvislosti s detenčným ústavom všetko spravené. "Čakáme na každý deň, keď budeme môcť posunúť a prehodnotiť časť odsúdených, ktorých máme vo výkone trestu a vieme, že podmienky v detenčnom ústave sú tie, ktoré prináležia ich zdravotnému stavu," povedala Kolíková. Počet odsúdených nespresnila.

Do detenčných ústavov sa podľa platnej právnej úpravy rozhodnutím súdu umiestňujú páchatelia trestných činov, ktorí aj po výkone trestu odňatia slobody trpia duševnou poruchou a pretrváva u nich nebezpečenstvo pre spoločnosť.

Detenčný ústav v Hronovciach by mali spustiť do prevádzky podľa februárového vyjadrenia rezortu zdravotníctva v októbri. Výstavba zariadenia pre duševne chorých páchateľov trestných činov sa začala v polovici mája 2020. Jeho kapacita je 75 lôžok v samostatných celách.