Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Kolíková: Správy o zadržaní Kováčika prehlbujú nedôveru v prokuratúru

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí), archívne foto. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Národná kriminálna agentúra (NAKA) mala podľa informácií Denníka N okrem Kováčika zadržať aj vysoko postaveného policajného funkcionára špeciálneho útvaru.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Ministerku spravodlivosti SR Máriu Kolíkovú (Za ľudí) medializované informácie o zadržaní špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika nijako netešia. Takáto skutočnosť podľa nej prehlbuje nedôveru v prokuratúru. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla. Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) v reakcii upozornila na potrebu čestných, statočných a odvážnych ľudí na čele prokuratúry.

Ak by sa v prípade Kováčika preukázali podozrenia zo spájania trestných činov, znamenalo by to podľa nej hlboké spreneverenie sa poslaniu, ktoré má napĺňať. "Takáto skutočnosť prehlbuje nedôveru v prokuratúru, ak človek na jej čele je trestne stíhaný, pričom on sám má v zásadnej kompetencii trestne stíhať tých, ktorí sa dopustili trestných činov," doplnila Kolíková.

Ďalej uviedla, že je momentálne o to potrebnejšie sústrediť sa na voľbu nového generálneho prokurátora, "aby na čele prokuratúry stál človek, ku ktorému máme veľkú dôveru, že bude statočný".

Národná kriminálna agentúra (NAKA) mala podľa informácií Denníka N okrem Kováčika zadržať aj vysoko postaveného policajného funkcionára špeciálneho útvaru. Hroziť im má obvinenie v súvislosti so zločineckou skupinou takáčovci.

Remišová skonštatovala, že už nikdy sa nemôže stať, aby špeciálny prokurátor nepodal ani jedinú obžalobu a zametal citlivé prípady pod koberec. "Polícia si musí slobodne plniť svoju robotu a povinnosti a pre nás politikov je mimoriadne dôležité, aby dve kľúčové pozície v štáte - generálny prokurátor a špeciálny prokurátor - boli obsadené čestnými, statočnými a odvážnymi profesionálmi," upozornila. Prispieť k boju proti korupcii má aj zákon o výkone rozhodnutia o zaistení majetku a správe zaisteného majetku, ktorý v stredu (21. 10.) schválil parlament.