Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Kolíková informovala eurokomisára Reyndersa o reformách v justícii

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR - Martin Baumann

Počas diskusie sa venovali aj otázkam, ktoré vyplynuli zo Správy o právnom štáte v Európskej únii vo vzťahu k justícii.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vo štvrtok absolvovala videohovor s eurokomisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom a informovala ho o stave reforiem v oblasti justície na Slovensku. Témou rozhovoru boli aj hlavné zmeny v súdnej mape. Informoval o tom hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Peter Bubla.

„Ministerka potvrdila pokračovanie v reformnom procese, pričom prioritou sú aj opatrenia stanovené v pláne obnovy a konsenzuálne prijatie reforiem. Komisára v tejto súvislosti informovala aj o hlavných zmenách v súdnej mape, ako aj o ďalších reformách pripravovaných ministerstvom spravodlivosti," vymenoval Bubla.

Eurokomisár ocenil zahrnutie justičných reforiem do plánu obnovy, zmeny vykonané v reforme súdnej mapy, ako aj otvorenú komunikáciu Ministerstva spravodlivosti s Európskou komisiou a Radou Európy. Počas diskusie sa venovali aj otázkam, ktoré vyplynuli zo Správy o právnom štáte v Európskej únii vo vzťahu k justícii.

„Niektoré z nich budú predmetom aj diskusie Rady ministrov v decembri, ako napríklad zloženie súdnych rád v členských štátoch EÚ, spôsob výberu a ustanovovania sudcov do ich funkcií či ich odvolávania," dodal Bubla.