Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Kolíková: Návrh Baránika na zmenu paragrafu 363 považujem za legitímny

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí), archívne foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa Baránika by sa mohla obmedziť právomoc generálneho prokurátora zrušiť rozhodnutie podľa sporného paragrafu 363 Trestného poriadku.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Návrh poslanca Národnej rady (NR) SR Alojza Baránika (SaS) na zmenu paragrafu 363 Trestného poriadku (TP) považuje ministerka spravodlivosti Mária Kolíková za legitímny. Ako uviedla pre TASR, zároveň so znením návrhu súhlasí.

Je presvedčená o potrebe zúženia sporného ustanovenia. "Myslím si, že Slovensko je v čase, keď je veľmi dôležité navrátiť dôveru v právny štát. Máme tu veľké korupčné kauzy, ktoré smerujú k najvyšším špičkám politického života, k bývalým štátnym predstaviteľom a je naozaj dôležité nechať priestor v maximálnej možnej miere vyšetriť a dostať veci na súd, nech rozhodne. Myslím si, že ak má prokurátor za to, že sa má podať obžaloba, tak by mal mať v plnej miere poskytnutý priestor, aby sa podala," vysvetlila Kolíková.

Pripomenula, že prokurátor môže disponovať aj informáciami, ktoré sú operatívneho charakteru, ktoré nemôže dať úplne v písomnej podobe do spisu. "Z tohto pohľadu návrh tak, ako ho predkladá Baránik, je jedným z riešení, vyjadrila som k nemu aj súhlas a považujem za absolútne legitímne, že ním otvára túto debatu," dodala pre TASR Kolíková.
Alojz Baránik, archívne foto.
Foto: TASR – Jakub Kotian

Právomoc generálneho prokurátora zrušiť rozhodnutie podľa sporného paragrafu 363 Trestného poriadku by sa mohla obmedziť. Navrhuje to Baránik v novele Trestného poriadku. Navrhnúť postup podľa paragrafu by mohli len poškodený a zúčastnená osoba, a to len v neprospech obvineného. O novele by mal parlament rokovať na ďalšej riadnej schôdzi, ktorá sa začína 23. novembra.

Paragraf 363 hovorí o tom, že generálny prokurátor zruší právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon. Môže tak urobiť aj na návrh obvineného a zrušiť obvinenie v jeho prospech. Táto právomoc je podľa Baránika definovaná tak široko, že stráca charakter mimoriadneho opravného prostriedku.