Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kolíková nevníma termín začiatku činnosti NSS SR za ohrozený

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) 10. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Myslím si, že keď Súdna rada v jednotkách vyberie ďalších kvalitných kandidátov, bude to dobrý základ na celý rozbeh NSS SR, povedala.

Bratislava 9. júna (TASR) – Termín začiatku činnosti nového Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR, ktorý je stanovený na 1. augusta 2021, nevníma ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) za ohrozený. Uviedla to po stredajšom rokovaní vlády.

Myslím si, že keď Súdna rada v jednotkách vyberie ďalších kvalitných kandidátov, bude to dobrý základ na celý rozbeh NSS SR,“ povedala. V prvých dvoch kolách výberového konania uspelo dovedna 16 uchádzačov na sudcov NSS SR, vrátane predsedu Pavla Naďa.

Je dôležité, aby sa posledné kolo na Súdnej rade dokončilo a aby sa v maximálne možnej miere naplnil potenciál prvého zboru NSS SR. Potom to bude na predsedovi súdu, aby sa zamyslel a rozhodol, či potrebuje dopĺňať sudcovský stav alebo či nie je namieste ho zvýšiť o justičný personál,“ doplnila Kolíková. Na NSS SR by malo pôsobiť 30 sudcov vrátane predsedu.

Už teraz je zrejmé, že na začiatku fungovania súdu nebude zaplnených všetkých 30 sudcovských miest. Ministerka by preferovala zvýšenie justičného personálu, ktorý je „kľúčový pri príprave rozhodnutí, dohľadávaní judikatúry a podobne“.

Vznik NSS SR priniesla minuloročná reforma justície. Postavenie má mať ako NS SR v oblasti správneho práva. Okrem toho naň prejdú kompetencie disciplinárneho stíhania sudcov i prokurátorov a v určitom rozsahu aj ostatných právnických profesií. Tiež rozhodovanie o ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy.