Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kolíková: Očista sa musí udiať zákonne

Na snímke Mária Kolíková. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Zdôraznila, že konfliktné situácie medzi inštitúciami, či už je to medzi Generálnou prokuratúrou a špeciálnou prokuratúrou, vyšetrovateľmi, inšpekciou, dôveryhodnosť spochybňujú.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Pre celú spoločnosť je dôležité, aby došlo k očiste v radoch polície, prokuratúry a súdnictva. Musí sa to však udiať zákonným a dôveryhodným spôsobom. V statuse na sociálnej sieti to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Zdôraznila, že konfliktné situácie medzi inštitúciami, či už je to medzi Generálnou prokuratúrou a špeciálnou prokuratúrou, vyšetrovateľmi, inšpekciou, túto dôveryhodnosť spochybňujú. Riešenie, ktoré bude viesť k obnove dôvery v právny štát, vidí v nastavení systému tak, aby zabránil v rámci trestného konania konfliktu jednotlivých inštitúcií.

„Tak ako si myslím, že tomu neprimerane vytvára priestor ustanovenie paragrafu 363 Trestného poriadku, tak si myslím, že sa treba rozprávať aj o tom, ako by mala vyzerať naozaj nezávislá policajná inšpekcia,“ uviedla ministerka.

Mieni, že novokreovaná inštitúcia by mala mať na starosti inšpekciu nielen voči policajtom, ale napríklad aj voči príslušníkom zboru väzenskej a justičnej stráže, voči finančnej správe a vôbec voči ozbrojeným zložkám.

O možnosti vytvoriť v rámci reformy polície jednu generálnu inšpekciu hovorilo pred letom aj Ministerstvo vnútra SR. Rezort priznal, že sa intenzívne zaoberá otázkou vzniku nezávislých inšpekcií pre jednotlivé orgány policajno-bezpečnostných zložiek, keďže napríklad Slovenská informačná služba či Vojenské spravodajstvo nezávislú inšpekciu nemajú. Alternatívou je práve vytvorenie jednej generálnej inšpekcie.