Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Kolíková pripustila, že hrozí rozpad poslaneckého klubu Za ľudí

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Za ľudí mali na začiatku volebného obdobia v parlamente 12 poslancov. Po odchode Miroslava Kollára a Tomáša Valáška ich je 10.

Bratislava 2. marca (TASR) - Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka strany Za ľudí Mária Kolíková pripustila, že hrozí rozpad poslaneckého klubu Za ľudí. Označila to za vážnu situáciu. Potvrdila, že o situácii v koalícii a v strane má hovoriť predsedníctvo Za ľudí.

"Takáto situácia, ktorá sa vyskytne a čelí jej politická strana, že sa jej ako keby rozpadal poslanecký klub, je veľmi vážna a musíme sa s tým veľmi dobre vnútrostranícky vyrovnať," odpovedala na otázky novinárov na utorkovej tlačovej konferencii. "Týmto otázkam vnútorne čelíme," skonštatovala s tým, že vedenie strany čaká v utorok diskusia.

Kolíkovú mrzí odchod poslanca Národnej rady (NR) SR Tomáša Valáška z koalície, ako aj zo strany. Skonštatovala, že nepozná "lepšieho človeka na tému zahraničnej politiky". "Na druhej strane rozumiem jeho rozhodnutiu s ohľadom na to, ako vnímal nielen rozhodnutie o vakcíne Sputnik, ale aj spôsob, ako o tom boli informovaní členovia vlády a nakoniec aj on ako poslanec vládnej koalície," priblížila.

Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová v utorok uviedla, že v strane musia prijať "zásadné rozhodnutie". Zo situácie v koalícii v súvislosti s bojom proti pandémii a prístupom k očkovaniu je podľa svojich slov sklamaná a znechutená nielen ona, ale aj ďalší členovia strany.

Za ľudí mali na začiatku volebného obdobia v parlamente 12 poslancov. Po odchode Miroslava Kollára a Tomáša Valáška ich je 10. Pokiaľ by odišli ďalší a počet poslancov v klube by klesol pod osem, klub podľa rokovacieho poriadku automaticky zanikne. Na činnosť klubu je totiž potrebných aspoň osem zákonodarcov.