Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

M. Kolíková: Slovensko podporuje vyšetrenie zločinov na Ukrajine

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ministerka zároveň pripomenula, že Slovensko sa od ruského vpádu na Ukrajinu 24. februára aktívne zapája do humanitárnych aktivít a poskytuje pomoc utečencom.

Bratislava/Haag 14. júla (TASR) - Slovensko podporuje väčšinu iniciatív, ktorých cieľom je brať na zodpovednosť osoby zodpovedné za ohavné a odsúdeniahodné zločiny na Ukrajine. Vyhlásila to šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková (SaS), ktorá sa vo štvrtok zúčastnila ministerskej konferencie v Haagu. Témou bolo dianie na Ukrajine a koordinácia pri vyšetrovaní medzinárodných zločinov v tejto krajine. TASR o tom informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Ministerka zároveň pripomenula, že Slovensko sa od ruského vpádu na Ukrajinu 24. februára aktívne zapája do humanitárnych aktivít a poskytuje pomoc utečencom.

Už v marci 2022 bolo Slovensko jedným z 39 štátov, ktoré situáciu na Ukrajine postúpili Medzinárodnému trestnému súdu. Prokurátor tak mohol okamžite spustiť vyšetrovanie. Úrad prokurátora Medzinárodného trestného súdu v súčasnosti zhromažďuje dôkazy o zločinoch spáchaných na území Ukrajiny. Výsledkom vyšetrovania môže byť podanie obžaloby voči konkrétnym osobám, pričom súd sa zameriava najmä na vysokých politických a vojenských predstaviteľov.

Slovenská prokuratúra začala medzitým vnútroštátne vyšetrovanie páchateľov trestných činov, ktoré podľa slovenského Trestného zákona zodpovedajú vojnovým zločinom a zločinom proti ľudskosti. Okrem toho Slovensko v apríli vyslalo na Ukrajinu skupinu forenzných expertov a vyšetrovateľov a v máji sa stalo členom Spoločného vyšetrovacieho tímu pre vyšetrovanie vojnových zločinov na území Ukrajiny.

Účastníkom konferencie, ktorú zorganizovala holandská vláda, Európska komisia a Medzinárodný trestný súd, sa prihovoril prostredníctvom telemosta aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Apeloval na dôsledné vyšetrenie všetkých zločinov páchaných na Ukrajine.