Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. Kolíková: Súdna mapa je o potrebe špecializácie a náhodnom výbere

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková počas tlačového brífingu v rámci 55. schôdze Národnej rady SR v Bratislave v utorok 15. februára 2022. Foto: TASR - Pavol Zachar

Reformou sa odstraňuje základná chyba z 90. rokov, keď sa "atomizovala" súdna sústava.

Bratislava 15. februára (TASR) - Súdnou mapou sa má dosiahnuť špecializácia sudcov a zabezpečiť ich náhodný výber. Návrh sa nepripravoval "od stola", ale na základe dát, ktoré sa zbierali roky. Reformou sa odstraňuje základná chyba z 90. rokov, keď sa "atomizovala" súdna sústava. V pléne Národnej rady (NR) SR to počas diskusie vyhlásila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Poslancov požiadala o podporu.

Dodala, že chce len dosiahnuť, aby sa sudcovia mohli venovať svojej agende. Spravodajca k návrhu zákona Lukáš Kyselica (OĽANO) oznámil, že o súdnej mape by malo plénum hlasovať vo štvrtok (17. 2.).



Kolíková rozumie, že debata nie je ľahká, najmä, ak sa týka regiónov, kde pôsobia poslanci. Dodala, že reforma sa pripravila po dôslednom zanalyzovaní toho, koľko sa ľudia v danom regióne súdia a za čo. Čerpali tiež z prieskumu medzi sudcami. "To nie je tak, že si tu niekto niečo vymyslel. Samotní sudcovia chcú byť špecializovaní na agendy, ale súčasná súdna sústava im to neumožňuje," povedala.

Na viacerých súdoch je podľa ministerky málo agendy na to, aby sa naplnila kapacita viacerých sudcov a aby sa zabezpečil náhodný výber. "Chceme, aby o agende rozhodoval sudca, ktorý sa venuje tejto oblasti práva. Lebo sudca nebude musieť prechádzať z jednej oblasti práva na druhú," poznamenala

Odstrániť chce chybu z 90. rokov, keď sa súdna sústava chcela umelo prispôsobiť územno-správnemu členeniu. Doplnila, že pri príprave komunikovali s viacerými dotknutými orgánmi. "Prispôsobovali sme obvody tomu, čo si praje prokuratúra," dodala.

Pracoviská súdov si budú podľa nej navzájom vypomáhať. "A kým nedôjdeme k dohode, aby bolo v rámci obvodu jedno sídlo, budeme pracovať na viacerých pracoviskách," uzavrela ministerka.