Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

M. Kolíková: Zaznieva, že prokuratúra by mala prejsť reformou

Na snímke sprava slovenská ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) po stretnutí s hlavnou európskou prokurátorkou Laurou Codrutou Kövesiovou (vľavo) v Luxemburgu 7. júna 2021. Foto: TASR - Ondrej Hercegh

Ministerka okrem toho absolvovala bilaterálne stretnutie s francúzskym ministrom spravodlivosti Éricom Dupondom-Morettim.

Luxemburg 7. júna (TASR) – Viacero krajín sa na pondelkovom zasadnutí Rady pre spravodlivosť a vnútorné veci EÚ zhodlo na tom, že prokuratúra by ako taká mala prejsť reformou. Debatovali aj o otázke jej nezávislosti. Uviedla to ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí).

Ministri hovorili o výzvach, pred ktorými stojí prokuratúra v rámci EÚ. „Okrem toho, že sa spomínajú výzvy digitalizácie, z viacerých krajín zaznelo aj to, že prokuratúra by mala prejsť reformou. Rovnako aj ja som v rámci tejto debaty prispela s takýmto príspevkom,“ spresnila ministerka.

Rada diskutovala aj o ochrane a šírení osobných údajov v rámci EÚ. „Súvisí to aj s dohodou so Spojenými štátmi americkými. Táto dohoda je znovu otvorená a treba vyriešiť, ako na jednej strane chrániť osobné údaje, ale na druhej strane umožniť ich šírenie,“ podotkla.

V súvislosti s aktom o digitálnych službách hovorila rada ministrov o postihovaní šírenia nenávistných a nezákonných informácií na sociálnych sieťach. „Debata bola o tom, ako zabezpečiť efektívne opatrenia, aby došlo k postihu voči takýmto nenávistným prejavom, ktoré súvisia nielen s rasovou nenávisťou, ale aj so zneužívaním obetí, ktorými môžu byť napríklad deti,“ uviedla Kolíková.

Ministerka okrem toho absolvovala bilaterálne stretnutie s francúzskym ministrom spravodlivosti Éricom Dupondom-Morettim. Dohodli sa na návšteve, ktorá by sa mala uskutočniť na prelome októbra-novembra v Paríži.

Vzájomne sme si sprostredkovali, aké máme priority v rámci reformy justície a reformy väzenstva. Jedna z tém, ktorá bola v rámci debaty, bola aj otázka správneho súdnictva a zriadenia Najvyššieho správneho súdu SR,“ spresnila Kolíková s tým, že správne súdnictvo má vo Francúzsku dlhoročnú tradíciu.

Radu pre spravodlivosť a vnútorné veci (SVV) tvoria ministri spravodlivosti a ministri vnútra všetkých členských štátov EÚ. Ministri spravodlivosti sa spravidla zaoberajú justičnou spoluprácou v občianskych aj trestných veciach a základnými právami. Rada SVV zvyčajne zasadá každé tri mesiace.

(osobitný spravodajca TASR Ondrej Hercegh)