Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kolíková: Navrhovaná reforma súdnej mapy nie je žiadnou revolúciou

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí), archívne foto. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Navrhovaná reforma sa má dotknúť aj reorganizácie okresných súdov z doterajších 54 na plánovaných 30 obvodov.

Bratislava 6. januára (TASR) – Žiadny z krajských súdov (KS) nie je v súčasnosti vybavený napĺňať ciele novej súdnej mapy. V rozhovore pre TASR to uviedla šéfka Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Mária Kolíková (Za ľudí). Upozorňuje, že na krajských súdoch nie je zabezpečená špecializácia senátov vo všetkých agendách.

Ako ďalej dodala, špecializácia je väčšinou len v rámci civilnej agendy. „Ale aj v rámci nej sú často zlievané rodinnoprávne agendy. Nie sú vytvorené samostatné rodinné senáty, čo je cesta k tomu, aby sme mali efektívne rodinné súdy,“ argumentuje, prečo je podľa nej nutné znížiť počet všeobecných odvolacích súdov z ôsmich na tri. Uvádza, že väčšie obvody majú vytvoriť predpoklady na špecializáciu senátov a možnosť náhodného prideľovania spisov minimálne trom senátom v rámci jednej agendy.

Navrhovaná reforma súdnej mapy, ktorá sa má dotknúť aj reorganizácie okresných súdov z doterajších 54 na plánovaných 30 obvodov, nie je podľa šéfky rezortu spravodlivosti žiadnou revolúciou. „My sa skutočne vraciame len k roku 1996. Nepamätám si, že by sa diskutovalo o tom, že boli organizačne zle usporiadané. Bolo to veľmi zlé politické rozhodnutie v súvislosti s reorganizovaním verejnej správy, ktorú následne kopírovala justícia,“ podotkla. S vtedajšou reorganizáciou súdov podľa nej nesúhlasil ani minister spravodlivosti, ktorý bol v úrade.
Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) počas rozhovoru pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky.
Foto: TASR Jakub Kotian

Ministerka zároveň pripustila, že je otvorená komunikácii o kompromisných návrhoch. „Akékoľvek podnety a nápady, ktoré prídu, si pozriem. Môže sa stať, že príde návrh, ktorý bude taký podnetný, že nám ukáže aj inú cestu a pohľad, ktorý sme si neuvedomili,“ dodala. Pripomienky však často podľa nej vychádzajú z nepresných dát a preto nie sú relevantné.

Koaličná SaS ministerku v snahe presadiť reformu súdnej mapy podporuje. OĽANO vníma návrh reformy ako pracovný materiál, pričom niektoré zmeny nepovažuje za najvhodnejšie. „S každým sa k tomu rada stretnem. Ak sú o niečom pochybnosti, urobím všetko pre to, aby boli vyvrátené. Urobím všetko pre to, aby tu bolo hlavne medzi koaličnými partnermi dobré porozumenie pre to, čo je cieľom súdnej mapy a prečo je nastavená tak, ako je,“ uzavrela Kolíková.

Hlavnými cieľmi reformy súdnej mapy sú špecializácia sudcov na hlavné agendy a zlepšenie kvality rozhodnutí súdov. Reforma počíta aj s reorganizáciou súdov, dotknúť sa má najmä súdov prvého i druhého stupňa. Zo všeobecného súdnictva sa má tiež vyčleniť správna agenda. Reformné kroky by mali podľa ministerky spravodlivosti viesť aj k zníženiu korupčných väzieb v súdnictve.