Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Kolíkovú mrzí, že medzi kandidátmi na ústavných sudcov nie je žena

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí). Bratislava, 24. marca 2020, archívne foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Ministerka dodala, že to však berie tak, že ak chcel parlament vybrať najlepších na základe vypočutia, tak podľa nej aj tak urobil.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí) mrzí, že medzi kandidátmi na ústavných sudcov nie je žena. S vzhľadom na výsledky vypočutia však rozumie rozhodnutiu poslancov vybrať si Miloslava Babjáka a Roberta Šorla. Uviedla to na sociálnej sieti v reakcii na štvrtkovú voľbu v parlamente.

"Myslím si, že pri hodnotení kvality uchádzača by sme sa nemali sústrediť len na to, kto sa najlepšie vyzná v ústavnom práve, ale za rovnako dôležitú považujem aj otázku zrelosti osobnosti s ohľadom na všetky hodnoty, ktoré presadzuje. Lebo aj o tom bude rozhodovanie týchto ľudí na Ústavnom súde," uviedla Kolíková. Nie je si istá, či toto bolo vzaté na zreteľ pri kladení otázok počas vypočúvania.

Dodala, že to však berie tak, že ak chcel parlament vybrať najlepších na základe vypočutia, tak podľa nej aj tak urobil.

Na Ústavnom súde sa uvoľnilo miesto sudcu po tom, ako sa Mojmír Mamojka vzdal funkcie. Zanikla mu na konci mája. O post ústavného sudcu sa uchádzalo osem kandidátov. Z dvoch zvolených kandidátov má prezidentka Zuzana Čaputová vymenovať jedného ústavného sudcu.