Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Kollár navrhol odvolať M. Kéryho z postu šéfa zahraničného výboru

Na archívnej snímke z 26. novembra 2019 poslanec NR SR Marián Kéry (Smer-SD) počas hlasovania na rokovaní 53. schôdze parlamentu v Bratislave. FOTO TASR – Jakub Kotian Foto: TASR

Šéf výboru podľa Kollára v médiách spochybnil vyhostenie 35 ruských diplomatov.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a šéf mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Kollár podal v piatok návrh na odvolanie predsedu Zahraničného výboru NR SR Mariána Kéryho (Smer-SD). Odôvodnil to komunikáciou Kéryho v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Jeho stanoviská boli podľa Kollára zhodné s ruskou propagandou. Dodal, že Kéry verejne spochybňuje oficiálnu zahraničnú politiku SR.

"Ako predseda výboru si zjavne 'nevšimol' správy našich spravodajských služieb o ruskej špionáži voči SR. Ignoroval informácie o hybridných útokoch Ruska na naše štátne inštitúcie a naše ukotvenie v EÚ a NATO. A aj napriek tomu, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu a zaradilo Slovensko na zoznam svojich nepriateľov, je podľa Kéryho Ruská federácia stále naším priateľom," skonštatoval v stanovisku Kollár.

Šéf výboru podľa Kollára v médiách spochybnil vyhostenie 35 ruských diplomatov. "Rozhodnutie slovenskej diplomacie dokonca verejne označil za aplikáciu princípu kolektívnej viny," tvrdí Kollár. Kéryho tvrdenie, že odovzdanie systému S-300 Ukrajine by znamenalo zatiahnutie Slovenska do vojenského konfliktu, označil Kollár za naratív ruskej vojenskej propagandy.