Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

M. Kotek: Jedine psy dokážu odhaliť pašovanie drog za múry väzníc

Na snímke riaditeľ odboru ochrany Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Kotek v Bratislave 24. júla 2019. ZVJS má ako jediný z väzenských služieb krajín V4 služobných psov vycvičených na vyhľadávanie výbušnín. Foto: TASR - Dano Veselský

Služobná kynológia zohráva v špecifických podmienkach väzenských zariadení svoje nezastupiteľné miesto.

Bratislava 27. júla (TASR) – Psy v službách Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), rovnako ako aj vo väzenských službách štátov takmer celého sveta, sú jediným účinným prostriedkom, ako zabrániť pašovaniu drog za múry väzenských ústavov a pomôcť ich odhaľovaniu medzi väznenými osobami.

TASR to uviedol riaditeľ odboru ochrany Generálneho riaditeľstva ZVJS Milan Kotek. Podľa jeho slov sa na zabránenie distribúcie drog skúšali rozličné zariadenia, napríklad pracujúce na princípe röntgenového žiarenia, resp. odrazu lúčov rôznych vlnových dĺžok. Počas ich testovania nevykazovali dostatočnú úspešnosť, preto zbor využíva na odhaľovanie zakázaných látok služobné psy. V súčasnosti má ZVJS vo svojom stave 149 psov, pričom systematizovaný stav je 162 psov. Zo spomínaného počtu 60 slúži v rámci špeciálnej kynológie, teda práve na vyhľadávanie omamných a psychotropných látok, ale aj výbušnín. Drogy, ako ďalej prezradil Kotek, sa vyhľadávajú najmä v listových zásielkach a balíkoch. "Prirodzene nálezy nie sú v takých množstvách ako napríklad v prípade finančnej správy," dodal Kotek.

Pokiaľ ide o plemená služobných psov, ZVJS momentálne využíva najčastejšie plemeno nemecký ovčiak, druhé najčastejšie je belgický ovčiak, zastúpenie však majú aj rotvajler, holandský ovčiak, veľký bradáč a weimarský stavač. "Nemecký ovčiak je najčastejšie využívané plemeno v ZVJS, pretože je to pracovné plemeno so všestranným využitím. Z hľadiska vyššej nervovej sústavy je to prevažne sangvinik, čo znamená, že tieto psy majú silné procesy podráždenia a útlmu a tieto procesy sú v rovnováhe. Podmienené reflexy sa vytvárajú pomerne ľahko a rýchlo. Ďalším dôvodom jeho najčastejšieho zastúpenia v ZVJS je aj jeho dostupnosť v porovnaní s inými, menej rozšírenými plemenami pracovných psov," povedal pre TASR vedúci odborný referent úseku služobnej kynológie odboru ochrany Generálneho riaditeľstva ZVJS Roman Žemla.

Na snímke riaditeľ odboru ochrany Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Kotek v Bratislave 24. júla 2019.
Foto: TASR - Dano Veselský


Podľa jeho slov plemenná príslušnosť jedinca ešte negarantuje jeho vhodnosť pre služobné využitie. "V praxi to znamená, že čím je plemeno rozšírenejšie, tým je väčšia možnosť výberu jedinca s vhodnými povahovými vlastnosťami", uviedol ďalej Žemla.

Služobná kynológia zohráva v špecifických podmienkach väzenských zariadení svoje nezastupiteľné miesto. A to v rámci prevencie na elimináciu prieniku nepovolených vecí do ústavov, ale aj ako prvok bezpečnosti a ochrany. Medzi hlavné úlohy služobnej kynológie patrí okrem zvyšovania účinnosti bezpečnostného systému zboru, ochrana a stráženie objektov zboru, zaistenie bezpečnosti pri eskortách, bezpečnosti pri protiprávnom konaní obvinených, odsúdených alebo iných osôb, vyhľadávanie spomínaných omamných a psychotropných látok a nástražných a výbušných systémov. "V spolupráci s Policajným zborom, v prípade potreby, sú naši psovodi so svojim psami nápomocní napríklad aj pri domových prehliadkach či dohliadajú aj na bezpečnosť športových podujatí," dodal ďalej Kotek.