Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. Kotleba je za vystúpenie z NATO či jednu štátnu zdravotnú poisťovňu

Na archívnej snímke Marián Kotleba. Foto: TASR Branislav Račko

V rozhovore Kotleba reagoval aj na trestne stíhaných a odsúdených ľudí na kandidátke strany do tohtoročných parlamentných volieb.

Bratislava 13. februára (TASR) - Vznik jednej štátnej zdravotnej poisťovne, vystúpenie Slovenska z NATO či zavedenie princípu zásluhovosti pri dávkach a výhodách od štátu presadzuje predseda ĽSNS Marian Kotleba. Chce sa tiež vyhnúť konfliktom s Ruskom. V rozhovore pre TASR reagoval aj na trestne stíhaných a odsúdených ľudí na kandidátke strany do tohtoročných parlamentných volieb. Ako hovorí, Slovensko trápia úplne iné veci.

-Čo považujete za najväčšie problémy Slovenska a aké riešenie ponúkate?-

Vymieranie nášho národa a starnutie obyvateľstva, sociálnu nespravodlivosť, stratu suverenity. Ponúkame silný program postavený na národnom, kresťanskom a sociálnom princípe. Podporíme mladé rodiny masívnou výstavbou štátnych bytov a vytvorením stabilných pracovných miest. Zavedieme princíp zásluhovosti - bez práce žiadne dávky a výhody.

-Sú niektoré priority z vášho programu pre vás také dôležité, že nimi podmienite svoj prípadný vstup do vládnej koalície?-

Práve tieto tri hlavné princípy, ktoré sú pre nás zásadné.

-Ako sa postavíte k reforme zdravotníctva? Budete ju presadzovať? Viete si predstaviť osvojiť si pripravenú reformu?-

Nepodporujeme súčasné nastavenie reformy, pretože zvyšuje vplyv súkromných zdravotných poisťovní, ktoré si zo zdravia robia biznis. Pre nás občan nie je číslo ani tovar. Zdravotníctvo musí byť služba štátu pre občanov. Podporujeme vznik jednej štátnej zdravotnej poisťovne a obnovenie bezplatného zdravotníctva v zmysle Ústavy SR.

-Súčasná vláda presadila novelu, ktorá rozširuje právomoci ministra spravodlivosti pri stíhaní sudcov. Ako ju hodnotíte?-

Sami sme za to v minulosti aktívne bojovali.

-Aké máte programové priority na zlepšenie situácie školstva?-

Zastaviť vplyv 'mimovládok' a do procesu vzdelávania vniesť viac vlastenectva a výchovy so zameraním na našu kultúru, tradície a hodnoty.

-Ako mienite prispieť k tomu, aby sa mladí neutiekali k extrémizmu a intolerancii?-

Musíme odstrániť sociálnu nespravodlivosť. To, že niekto celý život pracuje a dostáva reálne menej peňazí ako niekto, kto tento systém iba zneužíva. Tiež musí platiť zákon pre každého rovnako.

-Váš podpredseda Andrej Medvecký bol odsúdený za výtržníctvo a napadnutie, bývalý okresný predseda je obvinený z úkladnej vraždy, Milan Mazurek je právoplatne odsúdený z hanobenia národy, rasy či presvedčenia a viacerí ďalší boli súdení za trestné činy. Vy sám ste obžalovaný na Špecializovanom trestnom súde. Ako si vysvetľujete prevalenciu trestne stíhaných a aj odsúdených ľudí na vašej kandidátke?-

Slovensko dnes trápia úplne iné veci. Rozkradnuté milióny, korupcia, stav zdravotníctva a školstva, bývanie pre mladých...

-Viacero vašich predvolebných mítingov sprevádzajú demonštrácie, v Trnave nechýbal ani násilný stret, kde fyzicky zaútočili aj na niektorých kandidátov PS-Spolu. Ako si to vysvetľujete?-

Pred mítingom v Trnave sme mali viac ako 140 mítingov. Všetky bez problémov. Progresívci prišli jednoducho provokovať a vyvolať senzáciu, len aby mohli médiá živiť príbehmi o agresívnych kotlebovcoch. Časom sa však ukázala pravda. Tento pokus im nevyšiel a vyslúžil si nemalú kritiku od mnohých ľudí a osobností.

-Plánujete upraviť daňovo-odvodový systém? Ako?-

Chceme postupne znížiť a neskôr úplne zrušiť DPH.

-Ste za zachovanie súčasného zahranično-politického smerovania Slovenska?-

Slovensko musí prestať pozerať len na jednu stranu. Sme za dobré vzťahy so všetkými krajinami okolo nás. Sme tiež proti sankciám vo vzťahu k Rusku, proti provokáciám a zvyšovaniu napätia.

-Ste sa zotrvanie v NATO?-

Ako jediná parlamentná politická strana sme za vystúpenie SR zo zločineckej organizácie NATO. Nedovolíme Slovensko zatiahnuť do konfliktu s Ruskou federáciou.