Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

KOTLEBA: Nikto nechce veliteľa, ktorý káže zložiť zbrane

Na snímke poslanec NR SR a predseda strany ĽSNS Marian Kotleba počas tlačovej konferencie po odovzdaní petičných hárkov na svoju kandidatúru na prezidenta SR 30. januára 2019 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Prečítajte si rozhovor s prezidentským kandidátom Mariánom Kotlebom.

Banská Bystrica 7. marca (TASR) – Hlavnou motiváciou poslanca Národnej rady SR a predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu kandidovať v prezidentských voľbách bolo "dať vlastenecky cítiacim občanom možnosť konečne voliť z presvedčenia a nielen zas a znova menšie zlo". Ako v rozhovore pre TASR zdôraznil, vo volebnom boji sa rozhodne nemieni vzdať, lebo "nikto nechce nasledovať veliteľa, ktorý káže zložiť zbrane".

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post hlavy štátu?
Mojou hlavnou motiváciou bolo dať vlastenecky cítiacim občanom možnosť konečne voliť z presvedčenia a nielen zas a znova menšie zlo. Dvadsaťpäť rokov volíme menšie zlo a vidíme, že Slovenská republika sa nám doslova rozpadáva pred očami. Mojou kandidatúrou som chcel dať všetkým vlastencom, vyznávačom kresťanských hodnôt a cyrilo-metodskej tradície možnosť ísť voliť srdcom.

Ako vnímate krok, ktorý pred pár dňami urobil váš súper Robert Mistrík? Z volebného súboja odstúpil...
Vzdanie sa kandidatúry liberála Mistríka v prospech otvorenej zástankyne gender ideológie Čaputovej vnímam ako jasný dôkaz toho, že obaja išli do prezidentských volieb so zámerom kupčiť s hlasmi a dôverou ľudí. Nezodpovedanou otázkou, pokiaľ ide o pána Mistríka, ostalo to, či naozaj môže človek minúť na volebnú kampaň státisíce eur a potom sa len tak vzdať v prospech niekoho iného. Či naozaj za tým nebola nejaká zaujímavá ponuka alebo iná motivácia. Na tieto otázky si však musia odpovedať najmä tí, ktorí zvažovali voliť pána Mistríka.

Existuje čo i len teoretická úvaha, že by ste tesne pred voľbami postupovali podobne a vzdali sa v prospech niekoho iného?
Ja na rozdiel od pána Mistríka nemienim hazardovať alebo kupčiť s dôverou mojich priateľov, voličov a sympatizantov. Veľmi si vážim všetkých, ktorí sa podpísali pod petíciu za moju kandidatúru, ako aj tých, ktorí mi pomáhajú vo volebnej kampani. Sú to všetko ľudia, voči ktorým cítim obrovskú zodpovednosť a urobím všetko pre to, aby som ich nesklamal. Preto sa určite vo volebnom boji vzdávať nebudem. Nikto nechce nasledovať veliteľa, ktorý káže zložiť zbrane.

Čo považujete za najdôležitejšiu a najpodstatnejšiu úlohu prezidenta a čo za najvýznamnejšiu kompetenciu?
Za najvýznamnejšiu kompetenciu považujem to, že prezident je hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR. Za najdôležitejšiu úlohu prezidenta považujem jeho povinnosť vyjadrovať sa a využívať váhu svojej funkcie na to, aby tlačil na vládu a parlament pri riešení zásadných problémov spoločnosti.

Sú, podľa vás, kompetencie prezidenta dostatočné alebo by ich mal mať viac? Ak áno, ktoré napríklad?
Myslím si, že kompetencie prezidenta SR tak, ako sú nastavené v Ústave SR, sú viac-menej vyrovnané a umožňujú prezidentovi byť aktívnym prvkom v systéme politických bŕzd a protiváh. Jedinú zmenu by som videl v posilnení kompetencie vrátiť zákon do Národnej rady (NR) SR tak, aby na prelomenie veta prezidenta bolo potrebných 90 hlasov poslancov, to znamená ústavná väčšina.

Hlavnou témou tohto obdobia je výber nových ústavných sudcov. Hoci väčšina politikov od začiatku hovorila, že je potrebné čo najskôr obsadiť voľné miesta, nestalo sa tak. U niektorých prevláda názor, že by nových ústavných sudcov už nemal menovať dosluhujúci prezident, ale nový...
Andrej Kiska po tom, čo všetko predviedol v Prezidentskom paláci a ako svojím konaním doslova dehonestoval funkciu prezidenta SR, nemá morálne právo v závere svojho funkčného obdobia menovať nových ústavných sudcov zvolených NR SR.

Ak by ste sa stali prezidentom, čo by ste chceli, aby po vás v paláci zostalo?
Bude pre mňa obrovským naplnením prezidentského mandátu, ak by sa mi ako prezidentovi republiky podarilo vyrokovať také bilaterálne zmluvy s ostatnými slovanskými štátmi, ktoré by boli dôkazom toho, že slovanská vzájomnosť nie je len prázdnou myšlienkou, ale skutočnou a aktuálnou hodnotou.

V Prezidentskom paláci býva deň otvorených dverí, počas ktorého sa ľudia môžu stretnúť s hlavou štátu. Niektorí kandidáti hovoria, že sa chcú s občanmi stretávať viac. Ako by ste vy udržiavali kontakt s občanmi?
Tak, ako je moja volebná kampaň založená, najmä osobným kontaktom. Rovnako i pri výkone funkcie prezidenta by som kládol dôraz na silný a živý kontakt s občanmi.

Profil Mariana Kotlebu


Líder Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) a poslanec Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Marian Kotleba odovzdal 30. januára 2019 podpisy na svoju prezidentskú kandidatúru.

"Chceme do zápasu o funkciu prezidenta SR zapojiť skutočnú obranu tradičných hodnôt. Ideme zabojovať o post prezidenta SR, pretože si myslíme, že Slovensko si konečne zaslúži slovenského prezidenta," povedal Kotleba v parlamente.

Marian Kotleba sa narodil 7. apríla 1977 v Banskej Bystrici. Absolvoval štúdium na Fakulte prírodných vied Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. Potom pracoval ako pedagóg. V roku 2013 ukončil štúdium ekonomiky verejných služieb na Ekonomickej fakulte UMB v rodnom meste.

Politickú kariéru začal v roku 2003, keď sa stal vodcom politického hnutia Slovenská pospolitosť, ktoré bolo v roku 2006 rozpustené Najvyšším súdom SR pre jeho extrémistické politické tendencie a pre rozpor s Ústavou SR.

Vo voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) v roku 2013 postúpil Marian Kotleba do 2. kola volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) so ziskom 21,30 % platných hlasov. V 2. kole bol zvolený za predsedu BBSK so ziskom 71.397 (55,53 %) platných hlasov.

V parlamentných voľbách v roku 2016 kandidoval na čele kandidátky strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (Kotleba - ĽSNS). V súčasnosti je poslancom NR SR a členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS a Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

Marian Kotleba bol 4. novembra 2017 vo voľbách do VÚC neúspešným kandidátom na predsedu (BBSK).

Svoju kandidatúru v nadchádzajúcich prezidentských voľbách ohlásil predseda ĽSNS a poslanec Národnej rady SR Marian Kotleba 31. mája 2018. Na post prezidenta SR kandiduje za politickú stranu Kotleba - ĽSNS.

Kotleba garantuje, že z volebného boja neodstúpi v prospech iného kandidáta. "S dôverou ľudí, ktorí sa mi podpísali pod petíciu, nemienim hazardovať," doplnil s tým, že jeho prezidentská kampaň nebude patriť k najmasívnejším.