Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

M. Kováč: Slováci na EXPO v Dubaji spoznali nové obchodné príležitosti

Na snímke zľava veľvyslanec SR v Spojených Arabských Emirátch Michal Kováč, minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS), ministerka medzinárodnej spolupráce Spojených arabských emirátov a generálna riaditeľka EXPO Dubaj 2020 Rím Hášimíová, premiér Eduard Heger (OĽaNO), generálna komisárka slovenskej expozície na EXPO Dubaj 2020 Miroslava Valovičová, minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) a minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina) počas slávnostnej prezentácie slovenského pavilónu na Svetovej výstave Expo Dubaj 2020 v Dubaji v piatok 15. októbra. Foto: TASR - Jakub Kotian

Slováci v Dubaji ponúkli viaceré druhy potravín a nápojov a biomateriály, keďže dôležitá je aj obalová technika.

Dubaj 28. februára (TASR) - Minulotýždňová slovenská podnikateľská misia na svetovej výstave EXPO 2020 v Dubaji bola zameraná na potravinárstvo a úlohu pôdohospodárstva v boji proti klimatickým zmenám. Pre TASR to počas pobytu v Dubaji uviedol štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva SR Martin Kováč.

Ten bol na čele trojdňovej podnikateľskej misie, ktorá sa uskutočnila počas tematického týždňa zameraného na pôdohospodárstvo, potraviny a dobré životné podmienky.

Upozornil, že členmi misie boli najmä výrobcovia potravín a špeciálnych nápojov, ktorých cieľom bolo stretnúť sa s miestnymi distribútormi, predstaviť škálu svojich výrobkov pre domáci a širší regionálny trh. Slovenský pavilón na EXPO v Dubaji im zároveň pripravil workshop, kde dostali príležitosť naučiť sa, ako pracovať v tomto teritóriu a spoznať spôsoby komunikácie.

"Dubaj je dôležitá svetová križovatka z hľadiska obchodu a potravín. Vieme sa tu veľa naučiť. Veľa produktov sa tu dá umiestniť, musíme sa však naučiť fungovať v tejto kultúre, spoznať tunajšie vzťahy," dodal Kováč.

Spresnil, že partneri, s ktorými sa slovenskí podnikatelia stretli, sú zástupcovia rôznych komôr. Tí Slovákom vysvetlili spôsoby a možnosti podnikania v tomto regióne. Pomohla aj agentúra SARIO, ktorá vytvorila priestor na takéto stretnutia a pomohla ich pripraviť. Napríklad aj ochutnávku slovenských produktov, na ktorú boli pozvaní distribútori z tohto regiónu.

Slováci v Dubaji ponúkli viaceré druhy potravín a nápojov a biomateriály, keďže dôležitá je aj obalová technika. Išlo o produkty, v ktorých sú Slováci na domácom trhu dobrí, ale chcú ich posunúť aj do zahraničia. Tiež to bol priestor na diskusie o potravinovej bezpečnosti, lebo každá krajina má svoju stratégiu v tejto oblasti a ide o základný rámec fungovania trhu.

"Posilniť organizáciu trhu je aj zámerom ministerstva pôdohospodárstva. Ak dokážem lepšie zorganizovať trh, spoluprácu prvovýrobcov, spracovateľov potravín s podporou potravinárskeho priemyslu, tak je lepšia šanca byť úspešný aj v zahraničí," vysvetlil.

Kováč dodal, že misia v Dubaji ponúka potenciál spojiť sa s ďalšími organizáciami, ktoré vedia pomôcť s organizáciou trhu a možnosťami exportu slovenských produktov. Priznal, že kontakty, ktoré sa podarilo vytvoriť, by chcela slovenská strana v budúcnosti využiť.

Druhou témou, ktorou sa zaoberala podnikateľská misia, boli klimatické zmeny a ako sa im brániť v sektore poľnohospodárstva. Napríklad zaistením lepšej pôdnej úrodnosti a schopnosti produkovať v špecifickom prostredí a zachovať pritom mimoprodukčné vlastnosti - ochranu biodiverzity a krajiny a ochladzovanie životného prostredia vegetáciou.

Kováč uviedol, že do Dubaja prišiel so špeciálnou prednáškou, prečo je podstatné zvýšiť vodozádržnú kapacitu pôdy a štruktúry krajiny a ako zlepšiť živiny v pôde spôsobom udržateľného vyrábania organických hnojív.

Podľa jeho slov slovenské skúsenosti pozvaných partnerov zaujali, medzi nimi boli aj zástupcovia afrických krajín. Aj preto, že koncept zásady integrovaného manažmentu vodných zdrojov a pôdneho fondu, ktorý má rozpracované Slovensko, je na svetovej úrovni.

Kováč sa v Dubaji zúčastnil aj na ministerskej konferencii, ktorú pripravila ministerka Spojených arabských emirátov pre klimatické zmeny. Počas tejto akcie za účasti prestížnych šéfkuchárov z rôznych krajín predstavili Chartu šéfkuchárov. Tá obsahuje osem posolstiev a hovorí, akí sú dôležití kuchári a šefkuchári v potravinovom reťazci. Lebo práve oni udávajú tempo, aké potraviny nakupovať a ako ich upravovať. Priznal, že koncept tejto charty chce spropagovať aj na ministerstve pôdohospodárstva a na Slovensku.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)