Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Minister zdravotníctva M. Krajčí chce ešte raz oddĺžiť nemocnice

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo zdravotníctva SR na Limbovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Po oddlžení bude môcť podľa Krajčího následne prichádzať aj podpora z eurofondov. Následne rezort zdravotníctva predloží legislatívu, ktorá znemožní opätovné zadĺženie.

Bratislava 15. júla (TASR) - Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) pripustil, že chce ešte raz oddĺžiť nemocnice. Starý spôsob oddlžovania nemocníc bol podľa jeho slov nastavený veľmi zavádzajúco. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády.

Jednotlivé inštitúcie, ktoré boli oddlžované, museli podľa šéfa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR dokázať, že hospodária z roka na rok lepšie, no do tohto hospodárenia sa započítavalo oddĺženie. Podľa jeho slov však nemocnice v skutočnosti hospodárili horšie, čoho dôkazom sú aj minuloročné výsledky, keď nemocnice vygenerovali rekordnú stratu vo výške viac ako 177 miliónov eur.

Krajčí poukázal na to, že v súčasnosti na MZ SR funguje sekcia efektívneho hospodárenia, ktorá bude monitorovať jednotlivé nemocnice, sledovať ich hospodárenie a bude sa zameriavať na riadenie týchto nemocníc ako na sieť.

"Momentálne naša vízia je, že chceme nastaviť v jednotlivých nemocniciach hospodárenie, ktoré bude udržateľné. Hneď ako sa nám to podarí a nemocnice budú oddlžené, chceme zaviesť niečo ako dlhovú brzdu, teda veľmi prísny mechanizmus na manažmenty jednotlivých nemocníc, aby sa to nemohlo v ďalšom období zdevalvovať a znova zadĺžiť," povedal s dôvetkom, že manažment nemocníc musí s ministerstvom spolupracovať.

Po oddlžení bude môcť podľa Krajčího následne prichádzať aj podpora z eurofondov. Následne rezort zdravotníctva predloží legislatívu, ktorá znemožní opätovné zadĺženie.