Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Krajčí sa rozhodol pre zmenu vo vedení NÚDCH pre plán jeho činnosti

Na snímke zľava generálny riaditeľ Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave Peter Magát a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí počas tlačovej konferencie v Bratislave 9. júna 2020. Foto: TASR - Dano Veselský

Krajčí tiež porovnal NÚDCH s inými detskými nemocnicami.

Bratislava 9. júna (TASR) – Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) sa rozhodol pre zmeny vo vedení Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) pre plán jeho činnosti. Uviedol to na dnešnom tlačovom brífingu na pôde rezortu zdravotníctva. Plánovaná hospodárska strata na tento rok by v prípade schválenia plánu dosiahla približne mínus 12,5 milióna eur.



"Dôvodom neschválenia plánu činnosti boli plánované zvýšenia počtu zamestnancov pri súčasnom poklese výkonov na jedného lekára, udržiavanie veľkého množstva lôžok bez pacientov. Návrh ani nepočítal s využívaním najmodernejších liečebných postupov, ktoré skracujú dobu hospitalizácie pacienta.

Realizácia predloženého plánu by znamenala zvýšenie straty NÚDCH z doterajších takmer 30 miliónov eur o 12,5 milióna eur,"
povedal Krajčí. MZ SR si preto dalo prepracovať plán činnosti NÚDCH. Aktuálne nový plán prehodnocuje.

Krajčí tiež porovnal NÚDCH s inými detskými nemocnicami. Podľa jeho slov práve NÚDCH dopadol najhoršie napríklad v obložnosti či nákladnosti liečby. Podľa jeho slov sa v ostatných nemocniciach lekári oveľa viac venujú pacientom.



Bývalý riaditeľ ústavu Ladislav Kužela podľa Krajčího nehovoril úplne pravdu. "Pán Ladislav Kužela bol aktér kauzy, ktorá bola učebnicovým príkladom parazitovania súkromných firiem na zdravotníctve," povedal.

Podľa Krajčího bol Kužela riaditeľom a spolumajiteľom súkromného zariadenia, ktoré ako jediné na Slovensku vedelo zistiť prítomnosť helicobactera z dychu. Minister tvrdí, že Kužela sa "ku kšeftu" dostal za pomoci poslancov Smeru-SD.

Ako Krajčí dodal, informácie z určitých médií k téme okolo odchodu bývalého riaditeľa NÚDCH považuje za strašenie verejnosti. "MZ SR, a teda ja ako minister, vám chce oznámiť, že sme sa rozhodli, že podáme trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za šírenie poplašnej správy," uzavrel.