Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

M. Krajčí: Zdravotníctvo sa vracia do bežného režimu

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Foto: TASR – Martin Baumann

Pri vyšetrení majú pacienti i zdravotnícky personál v súvislosti s novým koronavírusom využívať ochranné rúška a dezinfekciu.

Bratislava 28. mája (TASR) – Zdravotníctvo sa postupne vracia do bežného režimu. Ambulancie už poskytujú zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu. Na vyšetrenie by sa mali pacienti objednať telefonicky alebo elektronicky a dodržiavať odporúčania lekárov ohľadom času a spôsobu vyšetrenia. Pacient by mal byť objednaný na konkrétny čas, aby v čakárni boli naraz najviac traja pacienti. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).



Pri vyšetrení majú pacienti i zdravotnícky personál v súvislosti s novým koronavírusom využívať ochranné rúška a dezinfekciu. Úprava prevádzkového času ambulancie by mala zohľadňovať potrebu častej dezinfekcie povrchov a bezpečnú likvidáciu odpadu. Ministerstvo aj naďalej odporúča využiť erecepty, vydávanie OČR a karanténnej PN elektronickou formou a zaistenie žiadaniek na laboratórne vyšetrenie prostredníctvom aplikácie Národného centra zdravotníckych informácií.

Je možné, že čakacie lehoty na plánované vyšetrenia alebo operácie sa predĺžia. O termínoch a prioritizácii pacientov, ktorým sa napríklad počas uplynulých mesiacov mohol zhoršiť zdravotný stav, rozhodne lekárske konzílium danej nemocnice. Predoperačné vyšetrenie pacienta zabezpečuje po dohode praktický lekár či internista.

Dlhodobú lôžkovú zdravotnú starostlivosť aj zdravotnú starostlivosť v domácom prostredí pacienta je možné poskytovať bez obmedzení. Predpokladom je dostupnosť a používanie osobných ochranných pomôcok podľa odporúčaní Ministerstva zdravotníctva SR. Odborníci vyzývajú pacientov, aby ďalej neodkladali plánované zákroky a informovali sa o možných termínoch operácií. „Pred plánovaným výkonom už nie je potrebné dodržiavať 14-dňovú karanténu, ani preukázať sa negatívnym testom na COVID-19,“ vysvetlil šéf rezortu zdravotníctva. Pred operáciou je však povinná epidemiologická anamnéza.

„Vyzývame pacientov, aby sa nebáli ísť k svojim lekárom a absolvovali preventívne prehliadky, pretože včas podchytené ochorenie sa dá lepšie liečiť,“ hovorí šéfka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Mária Lévyová. „Boli by sme veľmi neradi, keby koronakríza priniesla viac akútnych pacientov aj zbytočných úmrtí,“ dodáva.

V lekárňach majú podľa nového usmernenia ľudia, čakajúci v rade, medzi sebou dodržiavať dvojmetrové odstupy. „Zachovaný by mal byť priestor 15 m2 na zákazníka a dostupnosť dezinfekčných prostriedkov,“ vysvetlil Krajčí.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj AOPP počas pandémie evidovali viacero podnetov súvisiacich s neposkytnutím zdravotnej starostlivosti, podľa Lévyovej však mnohí praktickí lekári pracovali viac - nezatvorili svoje ambulancie a navyše robili aj telemedicínu. „Problém bol skôr so špecialistami. Pacienti nevedeli kontaktovať niektorých lekárov, u tých, ktorí majú viac diagnóz, napríklad jedno vyšetrenie podmieňovalo druhé a nevedeli sa zorientovať,“ hovorí.

Krajčí už predtým avizoval, že chce so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou vyrokovať bonusy alebo výhodnejšie odmeňovanie pre lekárov, ktorí pracovali počas pandémie naplno. „V spolupráci s Ministerstvom financií SR pripravujem zákon, ktorý určí podmienky odmeňovania a rokujem tiež s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny,“ dodal.