Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

M. Kuriak žiada prehodnotenie opatrení pri bohoslužbách

Ilustračné foto. Foto: TASR - Róbert Fritz

Podotkol, že bohoslužby sa často konajú v priestoroch, kde nie je problematické zoskupenie väčšieho počtu osôb pri zachovaní pandemických opatrení.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Poslanec Národnej rady (NR) SR Milan Kuriak (OĽANO) žiada o prehodnotenie pandemických opatrení v oblasti vierovyznania. Namieta, že sa bohoslužby nemôžu konať za osobnej účasti veriacich. Listom sa obrátil aj na hlavného hygienika SR Jána Mikasa a na Úrad vlády SR. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) pre TASR reagoval tým, že vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu neodporúča uvoľňovanie tohto opatrenia.

"Bohoslužby sa môžu konať len online formou, čo možno považovať za neprípustné pre všetkých veriacich na Slovensku, a to najmä vzhľadom na blížiace sa obdobie adventu, ako aj samotných vianočných sviatkov," poznamenal Kuriak s tým, že ide o obmedzovanie ústavného práva.

Podotkol, že bohoslužby sa často konajú v priestoroch, kde nie je problematické zoskupenie väčšieho počtu osôb pri zachovaní pandemických opatrení. Hovorí napríklad o možnosti stanoviť dvojmetrové odstupy, povinné respirátory, zákaz spievania a podobne. Poukázal aj na situáciu v Rakúsku, kde napriek opatreniam ostali kostoly otvorené.

ÚV pre TASR reagoval s tým, že na otázky odpovie Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"V prípade bohoslužobných zhromaždení ide o podujatia, na ktorých sa vo väčšom počte združujú osoby, ktoré sú ochorením COVID-19 najohrozenejšie, napríklad seniori či ľudia trpiaci rôznymi chronickými ochoreniami, u ktorých je vyššie riziko ťažšieho priebehu ochorenia a vyššie riziko vážnych zdravotných následkov," upozornil ÚVZ v stanovisku, ktoré TASR poskytla jeho hovorkyňa Daša Račková. Úrad pritom poukázal na závažnosť epidemiologickej situácie i na nízku zaočkovanosť populácie. Tvrdí, že aj preto bolo potrebné pristúpiť k dočasnému obmedzeniu stretávania sa a zhromažďovania ľudí.