Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

Lajčák diskutoval s partnermi o svojich prioritách ako predsedu VZ OSN

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák Foto: TASR/AP

Rozhovorom s ministrom zahraničných vecí Kuvajtu šejkom Sabahom Al-Khalidom Al-Sabahom sa začal štvrtkový (1. júna) program ministra zahraničných vecí v New Yorku.

New York 2. júna (TASR) - Rozhovorom s ministrom zahraničných vecí Kuvajtu šejkom Sabahom Al-Khalidom Al-Sabahom sa začal štvrtkový (1. júna) program ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka v New Yorku. Stretnutie priamo nadviazalo na včerajšiu voľbu predsedu Valného zhromaždenia OSN, ktorým sa stal šéf slovenskej diplomacie.

Hlavnou témou rokovania ministrov bola situácia na Blízkom východe a v Sýrii a Iraku s dôrazom na úlohu Organizácie spojených národov. Práve túto tému – prevenciu a riešenie konfliktov - M. Lajčák označil za jednu zo svojich priorít vo funkcii predsedu 72. VZ OSN. „Tak Slovensko ako aj Kuvajt veria na úlohu preventívnej diplomacie a mediácie pri riešení kríz. Osobitne oceňujem úlohu, ktorú vaša krajina zohráva v prípade Sýrie a Jemenu, kde nielen využívate mediáciu, ale angažujete sa aj v humanitárnej oblasti,“ povedal M. Lajčák.

Kuvajt, ktorý ašpiruje na miesto nestáleho člena BR OSN v rokoch 2018/2019, je významnou donorskou krajiny pre konfliktmi sužované štáty regiónu – v uplynulých rokoch zorganizoval 3 darcovské konferencie pre Sýriu s celkovým prísľubom bezmála 8 miliárd dolárov, a do Jemenu sám poskytol humanitárnu pomoc v hodnote viac ako 100 miliónov dolárov.

Priority predsedníctva vo Valnom zhromaždení OSN s dôrazom na krízy medzinárodného charakteru boli aj témou stretnutia M. Lajčáka s ministrom zahraničných vecí Rumunska Teodorem Melescanuom. V tomto kontexte vyslovil rumunský partner plnú podporu iniciatívam o zabezpečenie mieru vo svete s dôrazom na prevenciu radikalizácie vedúcej k extrémizmu. Rumunsko sa v súčasnosti zapája do 10 mierových operácií OSN. Ministri diskutovali aj o téme reforiem systému OSN smerujúcich k efektívnejšiemu používaniu existujúcich mechanizmov.

Minister sa na pôde OSN stretol aj s námestníčkou generálneho tajomníka OSN pre Valné zhromaždenie a zabezpečenie konferenčných služieb Catherine Pollardovou a s jej zástupcom Movsesom Abelianom, s ktorými diskutoval o logistických aspektoch výkonu funkcie predsedu 72. VZ OSN, ako aj s námestníkom generálneho tajomníka OSN pre právny štát a bezpečnostné inštitúcie Dmitrijom Titovom, ktorému sa pri príležitosti ukončenia jeho pôsobenia v tejto funkcii poďakoval za výbornú spoluprácu počas uplynulých vyše 10 rokov najmä v oblasti reformy bezpečnostného sektora.

TASR o tom informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.