Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

M. Lajčák je v Bosne, ktorá sa zmieta v politickej kríze

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, archívna snímka. Foto: TASR/Marko Erd

Lajčákova návšteva je pokračovaním jeho ciest do regiónu západného Balkánu a nasleduje po návšteve Severného Macedónska v utorok a stredu (18. a 19. júna).

Sarajevo 20. júna (TASR) - Slovenský minister zahraničných vecí a zároveň úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslav Lajčák sa vo štvrtok v Sarajeve stretol s členmi kolektívneho predsedníctva Bosny a Hercegoviny Željkom Komšičom a Šefikom Džaferovičom. Neskôr sa zo sídla kolektívneho predsedníctva Bosny a Hercegoviny presunul do budovy parlamentu, kde rokoval s lídrami politických strán Draganom Čovičom a Bakirom Izetbegovičom.

Lajčákova návšteva je pokračovaním jeho ciest do regiónu západného Balkánu a nasleduje po návšteve Severného Macedónska v utorok a stredu (18. a 19. júna).

Cesta slovenského ministra a predsedu OBSE sa uskutočňuje v období vnútropolitickej krízy v Bosne a Hercegovine, v ktorej sa nepodarilo vytvoriť novú vládu ani osem mesiacov po parlamentných voľbách. Lajčák vidí návštevu ako príležitosť apelovať na prinavrátenie integračnej agendy do centra pozornosti na tamojšej politickej scéne.

Z pohľadu bilaterálnych vzťahov má cesta potvrdiť dlhodobú angažovanosť slovenskej diplomacie na Balkáne, osobitne v Bosne a Hercegovine. Má však podporiť aj slovenské investičné záujmy v krajine.

Lajčák má vo štvrtok na programe ešte stretnutie s predsedom Ústrednej volebnej komisie Bosny a Hercegoviny Brankom Petričom. Absolvuje pracovnú večeru so zástupcami medzinárodnej komunity a prezentáciu Štúdie OBSE o sociálnom postavení a bezpečnosti žien v krajine. Stretne sa tiež s pracovníkmi misie OBSE a so zástupcami občianskej spoločnosti.

Počas návštevy bude Červenému krížu mesta Bihač doručená už v poradí tretia humanitárna zásielka SR, pozostávajúca z najnutnejšieho materiálu najmä pre rodiny migrantov s deťmi v Unsko-sanskom kantóne.

Osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec