Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

M. Lajčák: Podporujeme vznik ambasád V4

Šéf ministerstva zahraničných vecí Miroslav Lajčák Foto: TASR/Štefan Puškáš

Slovenský minister súčasne vyjadril podporu programom a cieľom, ktoré chce Poľsko presadiť počas svojho predsedníctva v rámci Vyšehradskej skupiny.

Bratislava 4. júla (TASR) - Slovensko podporuje vytváranie európskych domov a vyšehradských ambasád.

Zámer spoločných zastupiteľstiev totiž prispieva nielen k zlepšovaniu povedomia o diplomatických partnerstvách, ale aj ku konsolidácii verejných financií. Vyhlásil to dnes podpredseda vlády a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD), ktorý na pôde rezortu diplomacie privítal svojho poľského kolegu Radoslawa Sikorského.

"Vyjadrili sme podporu projektom vyšehradských domov alebo vyšehradských ambasád, to znamená spoločných objektov, kde budú umiestnení naši diplomati. Jeden taký už funguje v Južnej Afrike a máme záujem ísť ďalej. Nám sa páči tá myšlienka z dvoch dôvodov. Jednak znižuje náklady a jednak zvyšuje atraktivitu značky V4 - aj jedno aj druhé je v našom záujme," povedal po bilaterálnom rokovaní Lajčák.

Slovenský minister súčasne vyjadril podporu programom a cieľom, ktoré chce Poľsko presadiť počas svojho predsedníctva v rámci Vyšehradskej skupiny. "Je to plán, ktorého cieľom je posilniť dobrú značku. Tá dobrá značka sa skladá z rýchleho rastu, nízkej inflácie a nízkeho dlhu, čo sa nedá povedať o všetkých krajinách Európy," zhrnul ideu poľského predsedníctva Sikorski.

V praxi chce Poľsko hovoriť o možnostiach ako skvalitniť dopravnú infraštruktúru a energetický systém členských krajín. "Testom našej dobrej spolupráce budú aj vyjednávania o viacročnom rozpočte EÚ," doplnil šéf poľskej diplomacie.


Tu bude player