Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

M. Lajčák rokoval s generálnym tajomníkom OBSE T. Gremingerom

Na archívnej snímke M. Lajčák. Foto: TASR Dano Veselský

Minister informoval Gremingera o finalizácii príprav Slovenska na predsedníctvo, vrátane predkladaného materiálu o prioritách na stredajšie (19.12.) rokovanie vlády.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Finalizácia príprav Slovenska na predsedníctvo v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) bola jednou z tém utorkového stretnutia ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka s generálnym tajomníkom OBSE Thomasom Gremingerom, ktoré sa konalo v Bratislave.

Ako informoval tlačový odbor ministerstva, partneri rokovali o širokej škále otázok spojených s výkonom predsedníctva, ako aj o nastavení aktívnej spolupráce so sekretariátom organizácie.

Minister informoval Gremingera o finalizácii príprav Slovenska na predsedníctvo, vrátane predkladaného materiálu o prioritách na stredajšie (19.12.) rokovanie vlády. „Naše predsedníctvo bude zamerané najmä na ľudí, ktorí trpia v dôsledku konfliktov s cieľom zlepšenia ich životných podmienok,“ zdôraznil Lajčák.

Diskusia sa týkala aj otázky rozpočtu organizácie, nakoľko rokovania o tejto téme vedie od októbra Slovensko. Tlačový odbor ďalej informoval, že partneri sa venovali aj aktuálnym bezpečnostným výzvam, ktorým dnes čelí komunita v členských krajinách OBSE s osobitným zameraním na konflikt na Ukrajine a na možnosti jeho deeskalácie. „Slovenskej republike záleží na hľadaní politických riešení, ktoré prispejú k mierovému urovnaniu existujúcich sporov,“ doplnil minister.

Slovensko prevezme predsedníctvo v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) 1. januára 2019.