Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

M. Lajčák rokoval so švédskym ministrom o rozvoji vzájomných vzťahov

Na archívnej snímke slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR Jakub Kotian

Ďalšie témy, o ktorých ministri diskutovali, sa týkali napríklad novo sa formujúcej Európskej komisie vo vzťahu k budúcnosti EÚ, ale tiež rozširovania EÚ a európskej perspektívy západného Balkánu.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Rozvoj bilaterálnych vzťahov a možnosti ďalšieho prehĺbenia spolupráce boli témami stredajšieho stretnutia ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) so švédskym ministrom pre záležitosti Európskej únie Hansom Dahlgrenom. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Počas stretnutia minister Lajčák predstavil aktivity slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), keď zdôraznil, že "počas deviatich mesiacov predsedníctva Slovenskej republiky v OBSE sme využili príležitosť na presadzovanie vytýčených priorít, a to predchádzanie konfliktom, bezpečnejšiu budúcnosť a efektívny multilateralizmus".

Ďalšie témy, o ktorých ministri diskutovali, sa týkali napríklad novo sa formujúcej Európskej komisie vo vzťahu k budúcnosti Európskej únie, ale tiež rozširovania EÚ a európskej perspektívy západného Balkánu.

"Je našou povinnosťou zaujímať sa o európske národy, ktoré sú našimi najbližšími susedmi a nachádzajú sa mimo Európskej únie. Tá musí zostať otvoreným projektom, ktorý ponúkne jasnú perspektívu a integráciu pre nových členov z tejto časti nášho kontinentu“, vyjadril sa šéf slovenského rezortu diplomacie.