Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

M. Lajčák rokoval v Turecku o slovenskom predsedníctve v OBSE

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR Pavel Neubauer

Čavušoglu ubezpečil o plnej podpore Turecka slovenskému predsedníctvu.

Istanbul/Bratislava 26. novembra (TASR) - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) sa v pondelok stretol v Istanbule so svojím rezortným kolegom Mevlütom Čavušoglom. Hlavnou témou rokovaní bolo nadchádzajúce predsedníctvo SR v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Lajčák tureckého partnera podrobne oboznámil so zámermi a prioritami slovenského predsedníctva v OBSE. Čavušoglu ubezpečil o plnej podpore Turecka slovenskému predsedníctvu, informoval tlačový odbor rezortu diplomacie SR.

"Chceme ju (predsednícku úlohu v OBSE) vykonávať v prospech všetkých – organizácie, účastníckych štátov, ale najmä v prospech ľudí v krízových regiónoch," vyhlásil Lajčák. Slovensko bude tejto medzinárodnej organizácii predsedať v roku 2019.

Slovenského ministra prijal aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Lajčák na stretnutí s ním vyjadril presvedčenie, že spolupráca Slovenska ako predsedníckej krajiny OBSE a Turecka bude kvalitná a konštruktívna - v prospech oboch krajín i celého medzinárodného spoločenstva.

O úlohách, ktoré stoja pred OBSE v najbližšom období, Lajčák hovoril aj s predsedom zahraničného výboru tureckého parlamentu Volkanom Bozkirom.