Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Lajčák sa v Bratislave stretol s veľvyslancami členských štátov EÚ

Miroslav Lajčák, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Témou stretnutia bolo nielen aktuálne dianie v EÚ, pohľad Slovenska na brexit či rozpočet EÚ, ale aj dianie na Blízkom východe.

Bratislava 28. februára (TASR) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák sa v piatok v Bratislave stretol s veľvyslancami členských štátov Európskej únie (EÚ) akreditovanými pre Slovenskú republiku. Témou stretnutia bolo nielen aktuálne dianie v EÚ, pohľad Slovenska na brexit či rozpočet EÚ, ale aj dianie na Blízkom východe. TASR o tom informoval rezort diplomacie.

"Veľvyslancom som priblížil aktuálny pohľad Slovenskej republiky na brexit, pričom som zdôraznil, že naším záujmom je udržať aj naďalej čo najužšie vzťahy so Spojeným kráľovstvom," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie s dôvetkom, že ďalšou témou stretnutia bol aktuálne prerokovávaný rozpočet EÚ a kohézna politika.

Lajčák tiež ubezpečil partnerov, že Slovensko má záujem prispieť k riešeniu migračnej výzvy, no naďalej bude zástancom flexibility pri zvolení vhodných nástrojov na tento účel. Veľvyslancom priblížil aj tému politiky rozširovania EÚ. Zhrnul výsledky svojej účasti na pražskom samite Vyšehradskej štvorky a prízvukoval, že najbližšie mesiace budú v oblasti vzťahov so západným Balkánom kľúčové.

Partneri sa krátko dotkli aj aktuálnej situácie na Blízkom východe. "Slovensko v tejto oblasti podporuje spoločné pozície Európskej únie, konzistentne prízvukujeme dodržiavanie medzinárodného práva, potrebu vyváženej ponuky pre obe strany konfliktu a vyhýbanie sa jednostranným krokom," uzavrel šéf rezortu diplomacie.