Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Lubyová čelí opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie

Na snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (nominantka SNS) počas 42. schôdze Národnej rady SR 18. februára 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Opozícia chce ministerku odvolať pre problémy s prideľovaním stimulov na projekty na výskum a vývoj. Poukazuje na odkopírované posudky, zvyšovanie bodov či údajné omyly a preklepy.

Bratislava 18. februára (TASR) - Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) čelí opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. Začala sa totiž 42. schôdza Národnej rady SR s týmto jediným bodom programu.

Opozícia chce ministerku odvolať pre problémy s prideľovaním stimulov na projekty na výskum a vývoj. Poukazuje na odkopírované posudky, zvyšovanie bodov či údajné omyly a preklepy.

Problémom je podľa opozície aj neriešenie eurofondového škandálu z leta 2017. "A takisto fakt, že Slovenská republika príde o sto miliónov eur z eurofondov a jedine v dôsledku neschopnosti nominantov SNS," uviedla šéfka klubu OĽaNO Veronika Remišová.

Ministerka je pripravená na odbornú diskusiu, odkázala opozícii po podaní návrhu na jej odvolanie. Už skôr uviedla, že sama odstúpiť neplánuje. Opozícia podľa jej slov nechce o stimuloch diskutovať, iba robiť politické divadlo.

Lubyová pred časom avizovala, že na sekcii vedy a techniky na ministerstve školstva mieni urobiť audit, aby sa zabezpečilo, že kontrola bude vykonávaná dôkladnejšie. Pripomenula už prijaté disciplinárne a personálne opatrenia.

Remišová: Vláda rozdáva dotácie pochybným firmám a nie riadnym vedcom


Vláda rozdáva dotácie pochybným firmám, ktoré nič nerobia, miesto toho, aby podporovala vedcov, ktorí vedu skutočne robia. Na tieto podozrenia opakovane upozornila predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová v pléne pri obhajobe návrhu na odvolanie ministerky školstva Martiny Lubyovej (nominantka SNS). Opozícia sa ju pokúša pripraviť o stoličku pre prideľovanie stimulov na vedu.

"Nie som presvedčená, že pani ministerka peniaze investovala správne a že niečo Slovensku prinesú," vyhlásila. Poukázala na pozadie niektorých firiem, a tiež na pochybenia pri hodnoteniach projektov. Remišová zopakovala, že OĽaNO podalo trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu subvenčného podvodu a trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa v kauze dotácií projektov na ministerstve školstva.

"Kladieme legitímne otázky v záujme ochrany finančných prostriedkov daňových poplatníkov. Našou snahou je, aby sa milióny eur z daní občanov SR rozdeľovali spravodlivo a na projekty, ktoré Slovensku prinesú úžitok. Aby sme podporovali najlepších vedcov," dodala Remišová.

Poukázala aj na odhady OĽaNO, podľa ktorých príde Slovensko o 80 miliónov eur z eurofondov. "Takúto stratu v celej histórii Slovenska nemal žiadny operačný program," povedala Remišová, ktorý za tým vidí škandál vyrobený nominantmi SNS.

OĽaNO trvá na Lubyovej odchode aj pre prípad rigoróznej práce predsedu NR SR a SNS Andreja Danka. Podľa opozície je práca plagiát, hoci účelová komisia vo svojej správe toto slovo nepoužíva. "Ministerka svojím postojom demoralizuje pedagogickú obec a zavádza pomýlené štandardy do vzdelávania," doplnila Remišová. Danko od začiatku odmieta obvinenia z plagiátorstva.

Ľubomír Petrák zo Smeru-SD si myslí, že mimoriadna schôdza na odvolanie Lubyovej z funkcie nie je potrebná, keďže ministerka podľa jeho slov už urobila aj personálne opatrenia. Ministerka už pred schôdzou povedala, že je pripravená na odbornú diskusiu, naznačovala však, že opozícii ide skôr o politické divadlo.

Vláda nesúhlasí s odvolaním ministerky M. Lubyovej


Vláda SR nesúhlasí s odvolaním ministerky školstva Martiny Lubyovej (nominantka SNS). Vyhlásil to podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd), ktorý čítal stanovisko exekutívy.

"Vláda pokladá pôsobenie ministerky školstva za mimoriadne kvalitné a nesúhlasí s návrhom skupiny na vyslovenie nedôvery voči jej osobe," uviedol Sólymos.

Kabinet poukazuje, že ministerka školstva nastúpila do funkcie v neľahkej situácii, keď bolo potrebné stabilizovať situáciu v oblasti čerpania eurofondov. "Situáciu sa podarilo zastabilizovať," konštatovala vláda vo svojom stanovisku, pričom sa odvoláva na kroky ministerky Lubyovej.

Sólymos v mene vlády vyzdvihol zmeny v regionálnom a vysokom školstve z dielne Lubyovej. "Priniesla nový zákon o pedagogických zamestnancoch, ministerka venuje osobitnú pozornosť aj oblasti šikany žiakov. Rezort tiež schválil povinnú predškolskú východu ako opatrenie zamerané na zlepšenie prosperity žiakov z marginalizovaných komunít," vymenoval Sólymos niektoré opatrenia.

Spomenul okrem iného aj kroky, ktoré ministerka pripravila v oblasti akademických titulov. Ide o zákon, ktorým sa má upraviť odnímanie akademických titulov. Sólymos poukázal tiež na to, že ministerstvo vlani podporilo stimulmi 30 projektov. Stimuly by mali podľa jeho slov prispieť ku konkurencieschopnosti našich firiem. "Po prvýkrát boli stimuly rozdeľované na základe súťaže," zdôraznil.

M. Lubyová odmieta obvinenia opozície, vidí za nimi politizáciu


Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) nevidí v opozícii úprimnú snahu odborne diskutovať o čerpaní eurofondov a prideľovaní stimulov, ale skôr snahu o politizáciu. Ak by totiž opozícia chcela odbornú debatu, mala na to priestor skôr ako na mimoriadnej schôdzi, na ktorej sa pokúša o odvolanie ministerky.

Lubyová obvinenia opozície odmieta, a to tak v prípade čerpania eurofondov, ako aj prideľovania stimulov na vedu. V súvislosti s eurofondovou kauzou uviedla, že predbežne sa hovorilo o prepadnutí asi 100 miliónov eur, ale krokmi ministerstva sa podarilo túto sumu znížiť na približne 80 miliónov. "Našimi krokmi sa nám podarilo docieliť, že sme zachránili 20 miliónov eur," vyhlásila s tým, že ministerstvo dosiahlo odblokovanie peňazí a možnosť 'prevyhlásiť' niektoré výzvy.

Ministerka sa ohradzuje aj voči vyjadreniam opozície v súvislosti s peniazmi na vedu o pochybných zmluvách či garážových firmách. Poukázala, že s danými firmami išli do spolupráce renomované pracoviská. Lubyová odmieta, že by niečo kryla alebo robila niečo nekalé. Pri stimuloch na vedu vyzdvihla, že prvýkrát urobili širokú otvorenú súťaž. "Vybrané projekty boli záležitosťou hodnotiteľov," doplnila.

Lubyová zdôraznila, že do odborného hodnotenia a posudkov ministerstvo školstva nemôže rezort vstupovať. "Rešpektovala som vo všetkých rozhodnutiach názory a odporúčania odborných hodnotiteľov. Ani jedno som nezmenila," vyhlásila. Pripomenula, že pre pochybenia pri prideľovaní stimulov prijala personálne opatrenia. Zároveň opakovane odmietla obvinenia z manipulácie.

Ministerka sa obhajovala v parlamente pred takmer prázdnou sálou. Počúvalo ju len pár poslancov. Chýbali aj jej kolegovia ministri. Podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos z Mosta-Híd ešte pred jej vystúpením prečítal stanovisko vlády. Kabinet v ňom vyzdvihuje prácu ministerky a nesúhlasí s jej odvolaním z funkcie.